CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen Torba Yasa’da vergisini düzenli ödeyen gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine yüzde 5 oranında yapılacak olan vergi indirimine destek verdiklerini, ancak düzenlemenin emekçiler ve kamu çalışanlarının da vergi indiriminden yararlanmasını kapsayacak şekilde genişletilmesini istediklerini belirtti.

Meclis’teki görüşmeler sırasında konuşan CHP’li Çakırözer, vergisini en düzenli ödeyen kesimin emekçiler ile kamu çalışanları olduğunu belirterek, “Emekçi kesim; ücretliler, işçiler, memurlar için de düzenlemeler yapalım. Vergi, tarife ve oranlarını onlar için yeniden gözden geçirelim. İşe asgari ücretin vergi dışı kalmasını sağlayarak başlayalım” dedi.

TBMM Genel Kuruluna getirilen Torba Yasa ile ‘vergisini düzenli ödeyen gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine yüzde 5 oranında vergi indirimi yapılması’ düzenlemesine destek veren CHP, ücretli kesimler için de vergi indirimi istedi.

Görüşmeler sırasında konuşan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Vergi mükellefleri için yapılan vergi teşvikinin emekçiler ve kamu çalışanlarını da kapsayacak şekilde genişletilmesini’ istedi. Çakırözer, ilk adım olarak asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını istedi.

EMEKÇİLERİMİZE DE AVANTAJ SAĞLAYALIM

Türkiye’deki emekçilerin mali güçlerinin çok üstünde vergiler ödediğine dikkat çeken Çakırözer, “Sözde sabit gelirliler ama yıl içinde vergi dilimleri nedeniyle aslında azalan gelirli kesimler. 2016 yılında 99 milyar lira gelir vergisi toplandı. Bunun sadece 5 milyar lirası beyana tabi, 94 milyar lirası ağırlıklı olarak ücretli çalışanlardan alınan vergiler. İşte  bunun için işçilerimiz, kamu çalışanlarımız başta olmak üzere tüm ücretliler bu vergi teşvikinden, bu haklardan faydalanmalıdır” dedi.

ASGARİ ÜCRETLİ VERGİ DIŞI KALMALI

Türkiye’de asgari ücretin açlık sınırını altında olduğunu vurgulayan Çakırözer, “İşe asgari ücretin vergi dışı kalmasını sağlayarak başlayabiliriz. Bunu yıllardır söylüyoruz, onlarca torba yasa çıktı. İş, emekçiden, asgari ücretliden alınan verginin kaldırılmasına gelince AKP iktidarı maalesef kaplan kesilmektedir. Hükümet milyonlarca ücretliyi yakından ilgilendiren bu talebe  karşı dirençten vazgeçmelidir” diye konuşu.

DÜRÜST MÜKELLEFİ DAHA ÇOK ÖDÜLLENDİRELİM

Meclis’ten geçen düzenlemenin olumlu ama yetersiz bir düzenleme olduğuna dikkat çeken Çakırözer, “Vergisini düzenli ödeyen mükelleflerimizin ödüllendirilmesi meselesi bizim CHP olarak öteden beri söylediğimiz bir husus. Hatta biz bu vergi indirimi teşvikinin yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarılmasını istiyoruz. 2017 yılı için 161 milyar lira gelir ve kurumlar vergisi öngörülüyor. Ama bizim  ama bu düzenleme ile sadece yarım milyar liralık bir vergiden vazgeçiliyor. Biz bunun iki katına çıkmasını istiyoruz’ dedi

GAZETECİLERİ HAPİSTE TUTMAYALIM  

Ekonominin düze çıkmasının ilk şartının ülke içindeki barış ve huzur ortamının yaratılmasından geçtiğini söyleyen Çakırözer şöyle konuştu:

 “ Biz ne yaparsak yapalım, ne kadar teşvik çıkarırsak çıkaralım ekonomimiz düze çıkmıyor. Uluslararası derecelendirme kuruluşları birbiri ardına ülkemizin ekonomi notunu düşürüyor. Biz ısrarla söylüyoruz, söylemeye de devam edeceğiz ülkemizde güvenliği ve karşılıklı güven ortamını sağlamadan ekonomimizin düze çıkma şansı, dengeleri oturtma şansımız olmayacaktır. İçeride toplumsal barışı sağlamamız lazım. Dışarıda komşularla iyi ilişkiler lazım. Ülkemizi bölgesel çatışmaların, savaşların dışına çıkarmamız lazım. Gazetecilerimizi, gençlerimizi düşündükleri, yazdıkları için hapse atmamamız lazım.”