Son beş sezon göz önüne alındığında ortaya çıkan görüntü Süper Lig’den düşen takımların 1. Ligden kurtulması çok kolay olmadı. Ekonomik olarak rahat olan kulüplerin daha başarılı bir görüntü sergilediği dikkat çeken en önemli nokta.

 

SADECE KASIMPAŞA
2010-2011 sezonunda süper ligden bir alt lige düşen Bucaspor, Konyaspor ve Kaşımpaşaspor TFF 1. Lig’de bir hayli zorlandı. 2011-2012 sezonunda 1. Lig’de mücadeleden bu üç takımdan hiçbiri doğrudan Süper Lige çıkma başarısı gösteremezken, sadece Kasımpaşaspor, Play- Off mücadeleleri ardından Süper Lig’e yükselme başarısı gösterdi.

GİDEN GELMEDİ
2011 - 2012 sezonunda Süper Lig’den bir alt lige düşen Samsun,Manisa ver Ankaragücü takımlarından yine süper lige doğrudan çıkma başarısını yakalayamadı. 2012-2013 sezonunda 1. Ligde mücadele eden 3 takımdan sadece Manisaspor Play Off mücadelelerinde kendisine yer bulurken Play -Off karşılaşmasında Konyaspor’a yenilerek Süper Lig’e çıkma başarısı gösteremedi.

BAŞAKŞEHİR ŞAMPİYON OLARAK DÖNDÜ
2012-2013 sezonunda Süper Lig’den düşen takımlar Başakşehir, Orduspor ve Mersinidmanyurdu takımları olurken, 2013-2014 sezonunda 1. Lig’de mücadele eden bu takımlardan Başakşehir ligi şampiyon olarak tamamlayarak Süper Lig’e geri dönerken,Orduspor ile Mersin İdmanyurdu Play-Off’da mücadele etme şansını yakaladı. Bu mücadeleyi Mersin İdmanyurdu kazarak Süper Lige yeniden dönüş yaptı.

BİR ŞAMPİYONLUKTA KAYSERİ’DEN
2013-2014 sezonunda Süper Lig’den düşen takımlar sırasıyla Elazığspor, Antalyaspor ve Kayserispor oldu. 2014-2015 sezonunda 1. Ligde mücadele eden takımlardan Kayserispor topladığı 72 puan ile şampiyon olarak, yeniden Süper Lig’e yükselirken, Antalyaspor ise Play Off mücadeleleri ardından yeniden Süper Lig’e dönme başarısı gösterdi. Elazığspor ise 1. Ligdeki mücadelesini 12. sırada tamamladı.

ERCİYES FUTBOLA VEDA ETTİ
Bu sezon Süper Lig’den düşen takımlar sırasıyla Karabükspor, Kayseri Erciyespor ve Balıkesirspor olurken 2015-2016 sezonunda 1. Ligde mücadele ettiler. Bu 3 takım arasından Karabükspor topladığı 62 puan ile ligi 2. tamamlayarak yeniden Süper Lig’e yükseldi. Balıkesirspor ise Play Off’lara kalma başarısı yakalarken, Alanyaspor’a kaybederek TFF 1. Lig yolculuğuna devam etti. Kayseri Erciyesspor ise TFF 1. Ligde de tutunamayarak bir alt lige düştü.

HİÇ KOLAY OLMAYACAK
2015- 2016 sezonun Eskişehirspor için oldukça acı geçti. Bu sezon Sivas ve Mersin ile birlikte 1. Lige düşen Eskişehirspor yeniden Süper Lig’e çıkmak için mücadele ediyor. Kendisi ile birlikte Süper Lig’den düşen takımlar arasında yer alan Mersin İdmanyurdu’nun yeniden Süper Lig’e yükselme gibi bir umudu bulunmazken,Sivasspor ise süper Lig’e çıkma yarışında Eskişehirspor’un en önemli rakipleri arasında bulunuyor.

HER YOL EKONOMİYE ÇIKIYOR
Süper Lig’den düşen takımların geri dönüş hikayelerine bakıldığı zaman en önemli unsur ekonomik. Ekonomik olarak açığı bulunmayan kulüplerin yanı sıra ekonomik destek bulmak konusunda zorlanamayan kulüplerin Süper Lig’e yeniden dönmek adına ciddi avantajlara sahip olduğu yadsınamaz bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Bu gözle bakıldığı zaman Eskişehirspor’u rakipleri kadar ekonomik durumu da bir hayli zorlayacağa benziyor.

EVDEKİ MAÇLAR BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Eskişehirspor’un rakipleri göz önüne alındığında en ciddi avantajı taraftarı olarak görünüyor. Kendi evinde oynadığı her karşılaşmada maçın favorisi olarak görünen Eskişehirspor’un bu avantajı sezon sonuna kadar en iyi şekilde değerlendirmesi yeniden Süper Lig’e çıkmak adına büyük önem taşıyor.