19. Dönem DP Eskişehir Milletvekili Hüsemattin Cindoruk, 22. Dönem CHP Eskişehir Milletvekili Cevdet Selvi, Devlet eski Bakanı İbrahim Yaşar Dedelek, Tarım ve Köy İşleri eski Bakanı Mahmut Erdir ve 24. Dönem CHP eski Milletvekili Süheyl Batum’un da aralarında bulunduğu 99 eski milletvekili, partili cumhurbaşkanlığı sistemini öngören anayasa değişikliği teklifiyle ilgili olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a çağrı yaptı.

ÜYE SAYISININ ARTMASI YÜKTÜR “Cumhuriyetimizin kurucu iradesinin anayasamıza vazgeçilmez biçimde yerleştirdiği demokratik parlamenter sistemin güçlendirilerek sürdürülmesi gereğine inanıyoruz. Kuvvetler ayrımının yasama aleyhine bozulduğu, yasamanın etkinliğinin ve verimliliğinin azaltıldığı süreçte yasama meclisi üye sayısının arttırılması gereksiz yüktür.

CUMHURBAŞKANI DA OLSA...

Yürütme içindeki cumhurbaşkanının nitelikleri ve tarafsızlığı ile görev ve yetkileri, sorumluluk ve sorumsuzluğu gibi hükümler açık seçik net olmalı ve tartışılır olmaktan çıkarılmalıdır. Cumhurbaşkanı da olsa, hesap veren, yargılanan, herhangi bir özel imtiyazın tanınmadığı, dokunulmazlık zırhı ile koruma kabul edilemez ve soruşturmanın zorlaştırılması düşünülemez. OHAL kararını almak, uzatmak temel hak ve özgürlükleri ve onların sınırlandırılmasını içerdiğinden, yürütmenin değil TBMM’nin işi olmalıdır. Bizler, TBMM’nin ‘Yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı, yansızlığı’ ilkeleri konusunda hiçbir tereddüt yaşanmaması gereğini önemle vurguluyoruz. HSYK yapısı, hâkim ve savcıların atanması, özlük hakları gibi hususlar bağımsız kurullar tarafından düzenlenmelidir. Cumhurbaşkanının yargılanmasına veya cumhurbaşkanı tarafından açılacak iptal davalarına bakacak Anayasa Mahkemesi üyelerinin atanmasında cumhurbaşkanının tek başına karar vermesi endişe duyulacak ve tartışılacak bir husustur.” (YURT)