Eğitim sisteminde önemli yeri olan sınavlar her öğrencinin korkulu rüyası. Okul içi sınavlar bir tarafa geneli ilgilendiren sınavlar öğrenciler açısından çeşitli kaygılara yol açıyor. Özellikle küçük yaşlarda bu kaygı psikolojik buhranlara bile yol açabiliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı son olarak 8. sınıflara yönelik sınav sisteminde değişikliğe gitmişti. Yeni sınav sistemine göre öğrenci TEOG yerine LKS adı verilen Liselere Kayıt Sistemi adı altında sınava girecek.

Yeni sistemde liseye yerleşebilmek için sınava girme zorunluluğu ortadan kalktı. Sadece talep eden öğrenciler sınava girebilecek sınava girmeyen öğrenciler ise ikametgah adreslerine en yakın 5 okuldan birini tercih edebilecek.

LKS sınavı 02 Haziran 2018 tarihinde gerçekleştirilecek. 60 sorudan oluşacak olan sınav 90 dakika sürecek. 8. Sınıf ağırlıklı olmak üzere 6. 7. ve 8. Sınıfların ders müfredatından Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Fen Bilgisi ve Yabancı Dil derslerinden oluşturulacak. Sorular Bakanlık tarafından hazırlanacak.

İlimizde de binlerce öğrenci şu sıralar LKS hazırlığında harıl harıl çalışmaya devam ediyor.

İşte onlardan birisi de Burak Gider. Burak Sultandere de Şehit Onur Yeşil Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi. Bir buçuk ay sonra gerçekleşecek olan sınav için çalışan Burak en çok matematik ve fen sorularında zorlandığını söyledi. Sayısal derslerdeki bu problemi için destek te alan Burak bunun faydalı olduğunu ve okul sınavlarında daha güzel sonuçlar aldığını belirtiyor. Eti Sosyal Bilimler Lisesi hedefi olan Burak girdiği deneme sınavlarında aldığı sonuçlara göre çalışma programına şekil veriyor. Tekrarlarını bu çizelgeye göre gerçekleştiriyor. Burak "Ders çalışırken kendimi çok fazla disipline sokmuyorum. Daha çok keyfe keder davranıyorum. Hedefimdeki okulu kazanamama gibi istediğim puanı alamama gibi kaygılar taşımıyorum. Ders çalışırken özellikle annemin büyük desteğini görüyorum. Elbette daha iyi sonuçlar almak istiyorum ve bu benim çalışma tempomu olumlu etkiliyor. Ancak illaki olacak diye bunalıma da girmiyorum. Sadece biraz hırslanmamı sağlıyor. Sınava girecek arkadaşlarıma tavsiyem kendilerini çok zorlamamalarıdır. Çalışsınlar ama eğlenmeyi de bilsinler. Bu sınavlar hayatın sonu degil. Bir sınav kötü geçebilir ama başkasında iyi sonuçlar alınır. Sınava girecek bütün arkadaşlarıma başarılar diliyorum" şeklinde konuştu. 

Eskişehir Haber26: Erhan TUNCEL