Aile, çalışma ve sosyal hizmetler bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından gelen açıklamaya göre asgari ücret maaş belirlemeleri için bir araya gelen asgari ücret tespit komisyonunun dördüncü toplantı için 28 Aralık tarihinde bir araya gelecekleri açıklandı. Asgari ücret maaş belirlemeleri için 3. Toplantı 22 aralık tarihinde TÜİK tarafından verilen öneriler kapsamında online olarak 3 saat gerçekleşti. Peki, asgari ücret maaş zam oranlarında son dakika…

Asgari ücret ödemeleri…

2020 yılına girerken maaşlara gelen yüzde 15,3 zam oranı ile beraber asgari ücret brüt maaş ödemeleri 2 bin 943 TL ye kadar yükselirken yapılan kesintilerin ardından net maaş da 2 bin 324 TL seviyesine gelmişti. Apartman görevlilerinin yanı sıra normal işçilerde gelir ile damga vergileri kesilmediği için de net maaş ödemeleri 2 bin 501 TL seviyesinde yer almıştı.

Asgari ücret zam oranı ile neler değişecek?

Asgari ücret maaş zamları ile beraber birçok ödeme üzerinde değişiklikler meydana gelecek. Bu getireceği değişiklikler;

  1. İşsiz kalan vatandaşlara ödenen ödemeler aynı oranda artış gösterecek.
  2. Çalışan vatandaşlara ay içerisinde ödenen asgari geçim indirimlerine zam gelecek.
  3. Emeklilerde doğum ya da askerlik borçlanması yapan vatandaşların ödeyecek oldukları miktarlara artış gelecek.
  4. İş görmezlik kapsamında verilen ödeneklere zam gelecek.
  5. Evde bakım, engelli maaşları ya da yaşlılık ödemelerine ocak ayı itibari ile zam gelecek.
  6. Kendi prim ödemelerini yapan vatandaşlar, bağkurlu ya da isteğe bağlı olarak sigorta ödemesi yapan vatandaşların ödemeleri yükselecek.
  7. Gündelikçiler için yapılan ödemelere zam gelecek.

Son toplantı 28 Aralık’ta…

Asgari ücret tespit komisyonu 2021 yılına ait zam oranlarını belirlemek için toplantılara başladı. Toplam 4 seferde maaş belirlemeleri meydana gelirken toplantının ilk üç kısmı yapıldı. Son toplantı tarihi ile 28 Aralık olarak açıklandı.