Bosna Hersek’in Ankara Büyükelçisi Bakir Sadoviç beraberindeki heyet ile birlikte karşılıklı ticareti değerlendirmek üzere Eskişehir Ticaret Odası’na konuk oldu. Toplantıya ETO Başkanı Metin Güler, DEİK Bosna Hersek - Türkiye İş Konseyi Başkanı ve Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Danışmanı Muzaffer Çilek, Bosna Hersek Dış Ticaret Odası İstanbul Temsilcisi Tarik Şahman, BİGMEV Genel Sekreteri Cenita Kocaman, TÜMSİAD Eskişehir Şube Başkanı Ali Engiz ve ETO yönetim kurulu üyeleri katıldı. Toplantıda konuşan ETO Başkanı Metin Güler, Eskişehir’in ihracatının 2.3 milyar dolara ulaştığını belirterek, şehrimizin ihracatında ileri teknoloji imalatının giderek arttığını kaydetti. Havacılık sektörünün 300 milyon dolar ihracata ulaştığını kaydeden Güler, raylı sistemler, seramik, beyaz eşya, maden, yapı elemanları sektöründe de Eskişehir’in önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti.

Güler: “Bosna Hersek odaları ile sağladığımız temaslar faydalı oldu”

Eskişehir ve Bosna Hersek arasındaki ticaret hacmini de değerlendiren Güler, “ Son 7 yılda Bosna Hersek ile Eskişehir arasındaki ticaret hacmimiz yaklaşık 4 kat artış gösterdi. Bu artışta odamızın 2014 yılında Bosna Hersek Ekonomi Odası ve Bosna Hersek Dış Ticaret Odası ile gerçekleştirdiğimiz temaslar da etkili oldu. Şu an için 12 ihracatçı firmamız Bosna Hersek ile ticaret yapıyor. Eskişehir’den daha çok firmamızın Bosna Hersek’e ticaret yapabilmesini arzu ediyoruz. Kardeşlik bağlarımızın, dostane ilişkilerimizin ticaret hacmimize daha çok yansımasını umuyoruz. Eskişehir Ticaret Odası olarak karşılıklı ticaretimizin gelişmesi adına destek vermek ve her türlü alt yapıyı sağlamak için üzerimize düşen görevi yerine getirmeye hazırız” diye konuştu.

Büyükelçi Sadoviç: “Karşılıklı işbirliğini geliştirmek istiyoruz”

Bosna Hersek’in Ankara Büyükelçisi Bakir Sadoviç ise Türkiye ile ticari ilişkilerini daha da geliştirmek istediklerini belirterek, İtalya, Çin, Avusturya, Almanya, Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya’dan sonra Türkiye’nin en büyük ticari partnerlerinden biri olduğunu söyledi. Türkiye ile imzalanan serbest ticaret anlaşmasından sonra iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin büyük aşama kaydettiğini belirten Sadoviç, orta ve uzun vadede karşılıklı işbirliğini artırmak ve ticaret hacmini geliştirmek istediklerini söyledi.