Emekli sandığı ile emekli olan bir babanın hayatını kayıp etmesinin ardından yine emekli sandığı ile emekli olan bekar bir kız çocuğu babasından maaş almak için kendi emekli aylığından mı vazgeçmesi gerekiyor? Peki, kız çocukları bekarken babalarının maaşlarının yüzde kaçı kadar ödeme alabilecekler? Emekli ve yetim maaşları hakkında merak edilen tüm detayları sizler için derledik.

Merak edilen bu konu karşısında gelen açıklamalara göre kız çocuklarını SGK kamu görevlileri emeklilik daire başkanlığına giderek yazılı bir şekilde başvuru yapması gerekir. Aynı kurum ile emeklilik maaşı almak isteyen kişilerin bir tanesi seçmesi gerekir. Bu durum karşısında babalarından yetim maaşı alanların kendi emekli aylıkları kesilecek. Babalarının yüzde ellisi kadar maaş alacaklardır. Ardından yeniden SGK ya başvuru yaparak kendi maaşına dönmek için başvurularını yerine getirebilir.

Prim ödemeden yaş bekleyenlerin aylıkları düşecek mi?

Çalışma hayatına devam etmeden vatandaşlar yaşlarını beklemek emekli aylıklarının düşmesine neden olur mu diye bir hayli merak ediyor. Fakat böyle bir durum söz konusu bile değildir. Prim ödeme süreçlerine devam etmek kişilerin aylık bağlanma oranları ile beraber emekli aylıklarının artmasına neden olur. Bu durum bir yandan da kişilerin çalışma hayatına devam ederken aldıkları ücrete ve bundan sonraki süreçler içerisinde prim ödenerek elde edilen kazançlara bağlı değişiklik gösterir. Mevcut olarak yer alan prim esas kazanç ortalamasının aşağı seviyelere inmemesi bunun ardından da ödenecek primlerin en az mevcut primlere esas olarak kazanç tutarları ile ödenme şartı aranır. Zira emekli aylıkları için en yalın hali ile bakılacak olduğu zaman prime esas kazanç ortalaması ile beraber aylık bağlanma oranları çarpımına göre değişir.

Bu durum karşısında vatandaşlar emekli maaşlarının yükselmesi için çalışma hayatına devam ederek prim ödemeye devam edebilir. Fakat sadece yaş şartlarını bekleyerek prim ödemeye devam etmezlerse maaşlarında düşme ya da azalma gibi bir durum söz konusu olmaz.