Engelli maaşları 2022 sayılı Kanun hükmüne bağlı olarak bağlanır. Günümüz şartlarında engellilere verilen 3 türde maaş vardır. Yaşı 18 ve üzerinde olan engel oranı yüzde 70’in üzerinde olanlara, yine 18 yaşını aşmış engel oranı yüzde 40 ila 69 üzerinde olan ve birde 18 yaş altında engelli yakını olan kişilere maaş bağlanması söz konusu olacaktır.

Engelli maaşları ile alakalı yaş ve engel şartları dışında aranan başka şartlarda vardır. Ailedeki kişi sayısı ve aileye giren aylık maaşlar birçok zaman belirleyici olmaktadır.  2019 yılında asgari ücretin artması ile birlikte ailedeki kişi başına gelir 609,6 TL üzerindeyse engelli maaşı bağlanmaz. 

2022 Engelli Maaşı Ne Kadar Oldu?

Engelli maaşları belirlenirken enflasyon oranı ve asgari ücrete yapılan zam baz alınır. TÜİK verilerine göre enflasyon farkları ve asgari ücret zamları ile birlikte her yıl engelli maaşlarına da zam gelir.

2022 engelli maaşları engel oranına göre verilmektedir. Yüzde 40 ile 69 arası için 480 TL, yüzde 70 ve üzeri için 720 TL oldu. Evde bakım aylığı ise 1305 TL oldu. Evde bakım aylığı engelli yakınlarına verilen bir maaştır. Heyetten ağır engellidir raporu alınarak maaş başvurusu yapılabilir.

2022 Engelli Maaşı Nasıl Alınır?

Engelli maaşları her ay verilmektedir. 2022 engelli maaşları eskiden 3 ayda bir verilse de günümüzde her ay verilmektedir.

  • Maaş alabilmek için en az yüzde 40 engel oranına sahip olması
  • 18 yaşını doldurmuş 65 yaşını aşmamış olması gerekiyor
  • SGK’dan herhangi bir gelir elde edilmiyor olması gerekir
  • T.C. vatandaşı olması gerekir -Bireyin çalışmıyor olması gerekiyor
  • Nafaka ödemesi almıyor olması

Yukarıda ki şartlara uygun olanlar Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakıflarına başvuru yaparak maaş almaya hak kazanabilirler. Kurum tarafından yapılan araştırmalar doğrultusunda maaş almaya elverişli olan kişilere dönüşler yapılır ve o ay içerisinde engelli maaş ödemeleri yatmaya başlar.

Engelli Maaş Başvurusunda İstenen Evraklar

  • Mal bildirimi Dilekçe Vukuatlı nüfus kayıt belgesi Sağlık kurulundan alınan bir rapor
  • 2 tane vesikalık fotoğraf Fakirlik kağıdı
  • Maaş almadığınızı belgeleyen bir resmi kağıt