Toplantının açılışında yaptığı konuşan Vali Çakacak, tüm çalışmalarda olduğu gibi yatırım uygulamalarında da etkin, verimli ve rasyonel bir anlayışla çalışmak temel prensip olması gerektiğini söyledi. İstenilen verimin alınabilmesi için ilgili kurum ve kuruluşların koordinasyon ve işbirliği içerisinde çalışması gerektiğini vurgulayan Vali Çakacak, sözlerine şöyle devam etti:

“Ülkemizin planlı kalkınma çabalarının bir aracı olarak her yıl hazırlanan Devlet Yatırım Programının, İl düzeyinde uygulanması, izlenmesi ve koordinasyonuna etkinlik kazandırmak amacıyla düzenlenen İl Koordinasyon Kurulu Toplantıları kapsamında, Valiliğimize gönderilen yatırım izleme raporlarına göre, İlimizdeki kamu yatırımlarının 2019 yılı üçüncü dönem sonu itibarıyla genel durumlarına baktığımızda;

İlimizde 22 yatırımcı kuruluşun gerçekleştirdiği yatırımların toplam proje bedelleri 5 milyar 106 milyon 634 bin TL, 2019 yılı ödeneği 658 milyon 725 bin TL, 2019 yılı 3. dönem sonu itibariyle harcama 302 milyon 530 bin TL’dir.

Toplam 344 adet projenin 116’sı tamamlanmış, 146’sı devam etmekte, 36 proje ihale aşamasında, 6’sının ihalesi yapılmış olup, 40 projeye ise henüz başlanmamıştır.

Bu projelerin dönem sonu itibariyle ortalama fiziki gerçekleşme oranı % 53 ve ortalama nakdi gerçekleşme oranı % 52’dir.

Mahalli idarelerimizce ise 114 adet yatırım projesi yürütülmekte, bu projelerin toplam bedeli 781 milyon 104 bin TL’dir. 2019 yılında projelere 602 milyon 143 bin TL ödenek ayrılmış ve 2019 yılı 3. dönem sonu itibariyle 156 milyon 104 bin TL harcanmıştır. Bu projelerin 14’ü tamamlanmış, 51’i devam etmektedir.

Tüm çalışmalarda olduğu gibi yatırım uygulamalarında da etkin, verimli ve rasyonel bir anlayışla çalışmak temel prensibimiz olmalıdır. Çalışmalardan istediğimiz verimi alabilmemiz açısından ilgili kurum ve kuruluşların koordinasyon ve işbirliği içerisinde çalışmaları ayrı bir öneme sahiptir.

Bu nedenle bu toplantıda özellikle koordinasyon gerektiren sorun ve darboğazların gündeme getirilmesi önem taşımaktadır. Ayrıca ilgili kurumlarımızın toplantıda alınan kararların çözümlenmesi hususunda da gerekli itinayı göstermeleri ve bu konuya önem vermeleri gerekmektedir.”

Vali Çakacak konuşmasını, toplantının amacına uygun sonuçlar getirmesi temennisinde bulunarak bitirdi.

Konuşmasının ardından Vali Çakacak, bütün kamu kurum ve kuruluş temsilcilerine söz verdi.

2019 yılı üçüncü dönem (Temmuz-Ağustos-Eylül) yatırımlarının değerlendirildiği toplantı, görüş ve çözüm önerilerinin sunulmasının ardından sona erdi.