Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Pule Isaac Malefane, ekonomik ilişkileri görüşmek üzere Eskişehir Ticaret Odası’nı ziyaret etti.  15 Mart Çarşamba günü gerçekleşen ziyarette Büyükelçi Malefane, ETO Başkan Yardımcıları Süleyman Kutlu, Halil İbrahim Ara, Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koşar ve ETO dış ticaret birimi yetkilileri ile bir araya geldi.  Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden ETO Başkan Yardımcısı Süleyman Kutlu,  Güney Afrika Cumhuriyeti’nin kıtanın en büyük ekonomilerinden biri olduğunu ve bu nedenle ETO olarak Güney Afrika’yı önemli bir hedef pazar olarak gördüklerini dile getirdi.

 Kutlu: “ Ticaret yapabileceğimiz çok fazla sektör var”

Türkiye ile Güney Afrika Cumhuriyeti arasındaki ticaret hacminin 1.5 Milyar Dolar’a ulaştığını kaydeden Kutlu, ancak Eskişehir’in bu pazardan yeteri kadar pay alamadığını söyledi. Eskişehir’in özellikle Güney Afrika’nın ihtiyaç duyduğu sektörler olan seramik, makine imalatı ve erkek giyimde ihracat potansiyeli olduğuna dikkat çeken Kutlu, bu alanlarda faaliyet gösteren tüccar ve sanayiciyi Güney Afrikalı işadamları ile buluşturabileceklerini kaydetti. Eskişehir’in küresel pazarda payının artması için Eskişehir Ticaret Odası’nın büyük gayret gösterdiğini kaydeden Kutlu, bu kapsamda çok sayıda ülke ile planlama yaptıklarını dile getirdi.

Malefane: “Güney Afrika’daki iş imkanları için seminer verebiliriz”

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Pule Isaac Malefane ise ekonomik işbirliğini geliştirmek niyetinde olduklarını ifade etti. Kardeş oda anlaşması ile ilk adımı atmayı hedeflediklerini kaydeden Malefane ikili ilişkilerin kağıt üzerinde kalmaması gerektiğini dile getirdi. Güney Afrika’daki iş imkanları hakkında ETO’da seminer planlanabileceğini kaydeden Büyükelçi Malefane, hali hazırda Güney Arfika ile iş yapan Eskişehirli sanayiciler olduğunu ancak bu rakamın yeterli olmadığını ifade etti. Güney Afrika’nın jeopolitik konumunun önemine değinen Malefane, Güney Afrika ile iş yapan Eskişehirli tüccar ve sanayicilerin aynı zamanda tüm Afrika kıtasına kolaylıkla ulaşabileceğini dile getirdi.