Eskişehir Sanayi Odası'nda (ESO) Eskişehir İhracat Performansı ve URGE Projeleri Değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya, Yönetim Kurulu Üyeleri Emre Sarar, Ömer Benli ve ESO Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Öztürk katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Sarar, ESO'nun ihracat alanında bir misyonu olduğunu belirterek, "Bu da 2023'te ihracatımızı 5 milyar dolar seviyesine getirmek olacaktır. Yapmış olduğumuz ve önem verdiğimiz Uluslararası Rekabet Geliştirme Projeleri (URGE) olacak. Tabi Oda olarak en önem verdiğimiz şey ihracat. Biliyorsunuz ki ülkenin de içinde olduğu duruma bakılıp analiz edildiğinde sıkıntılı bir havası oluşturulmakta. Ama bizim amacımız bu havayı nasıl dönüştürebiliriz onların çözümünü aramaktayız" dedi.

Firmaları ayakta tutabilecek ilk konun ihracat olduğuna değinen Sarar, "İhracatı nasıl arttırabiliriz, hangi ülkelerden neleri ihraç edebiliriz, o müşterileri nasıl bulabiliriz, oradaki alıcıları kentimize nasıl getirebiliriz, bunların çalışmasını yapmaktayız. Bunla ilgili de URGE projelerine önem vermekteyiz. İlk URGE projemiz yaklaşık 33 firmanın katılımıyla Eskişehir'deki yapı malzemeleri sektöründe bir çalışma yapacağız. Bu proje başlandıktan sonra amaç hangi ülkede, hangi sektörde neler ihraç edebiliriz bunun çalışmalarına başlayacağız. Dediğim gibi 2023'deki hedefimiz 5 milyar dolar seviyesine ulaşmak" diye konuştu.

Eskişehir'den ABD'ye ihracat

Eskişehir'den başta ABD olmak üzere İtalya, Almanya, Fransa ve Çin gibi birçok ülkeye ihraç edildiğinden bahseden Sarar, şunları söyledi;
"ABD'nin her geçen yıl artarak ürün aldığı gözleniyor. 2015 yılında 291 milyon dolar olan ihracatımız, 2016 yılında 262 milyon dolar, 2017 yılında ise ciddi bir artışla 377 milyon dolara yükseliyor. Diğer ülkeler ise İngiltere, Çin, Fransa ve Almanya. En çok ihraç edilen ürünler ise beyaz eşya alanında buzdolabı, ocak, fırın; madende boraks, manyezit, krom, mermer ve nikel; havacılıkta uçak-helikopter motoru, yapısal ve motor parçaları; yapı malzemelerinde PVC, seramik, kiremit, armatür, yapı kimyasalları; gıdada bisküvi, kek, kuru yemiş ve süt ürünleri; otomotiv sektöründe ise kamyon ve otomotiv yan sanayi olarak öne çıkıyor."

İthalata karşı seferberlik

Toplantıda konuşan ESO Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Benli ise, en çok ithalat edilen ürünler ürünlerin belirlenmesi ve rakamsal bazda üst sıralarda olan ithalat rejiminin aşağı çekilmesi ile alakalı seferberlik başlatılması gerektiğini vurguladı.
Ülke adına ithalat alanında gereken yatırımları yapmaya hazır olduklarını belirten Benli, "Tabi ihracat rakamları üzerinde duruyoruz. İhracatta bir açığımız olduğunu biliyoruz. Bu açığı oluşturan etmenlerden bir tanesi de ithalat rakamlarımızın yüksek olması. İthalat rakamlarımızın son döviz artışları sebebiyle yüksek bir azalış olduğunu görüyoruz. Şöyle bir seferberlik başlatılabileceğini düşünüyoruz. Ülke olarak bir seferberlik yapılması gerekirse, ülkemizde ithal ürünlere dayalı işlemlerin neler olduğu bakanlık tarafından çıkarılırsa, en çok ithalat yapmış olduğumuz ürünler çıkarılırsa ve bu en çok rakamsal bazda üst sıralarda olan ithalat rejiminin aşağı çekilmesi adına bir seferberlik başlatılması gerektiğini düşünüyorum. Bu en çok ithal edilen ürünlerin hangisi Türkiye'de üretilebilir. Hangi şehirde üretileceği önemli değil. Biz Eskişehirli sanayiciler olarak bu ithalat yapılan ürünlerin ülkemizde üretilmesi adına gerekli yatırımları yapmaya hazır sanayicileriz. Yıllar önce devrim arabasını yapmış, bu hayata geçirmiş sanayicilerin çocukları olarak bunları yapmaya hazırız" dedi.