Başvuru yapan herkese 6 ay boyunca maaş ödenecek. İŞKUR üzerinde kayıtlı olarak bulunan vatandaşlar mesleki deneyim ile beraber tecrübe sahibi olmaları, teorik anlamda gerekli eğitimleri aldıkları mesleklerde uygulamalı devam etmeleri, çalışma ortamlarına daha iyi adapte olmaları sağlanır. Bu tarz programlarda yer almak için vatandaşların aranan şartlara uygun olması gerekiyor.

İŞKUR kapsamında sunulan 6 ay boyuna maaş almak isteyen vatandaşların iş başı eğitimlerine katılarak, iş yerlerini kendilerinin bulabilecekleri alternatifler sunulurken İŞKUR kapsamında işler de bulunabiliyor. İş arayanlar böyle rahatlıkların sahibi olabilecekleri gibi, bir yandan iş verenler de istedikleri şartlara uygun işçi araması yapmayı İŞKUR’dan talep edebilecekler.

İş başı eğitim programı şartları

İŞKUR iş başı eğitim programlarından yararlanmak isteyen vatandaşlardan belirli şartlar aranır. Aranan şartlar;

  1. TC vatandaşı olmak
  2. En az 15 yaşını doldurmak
  3. İş veren vatandaşların birinci ya da ikinci dereceden akrabaları, kan hısımları ya da eşleri olmamak
  4. Emeklilik hakkı elde etmemek
  5. Programın başlamasına son üç ay kala işverenlere başvuru yapmamak
  6. Program başlamadan son bir ay önce uzun vadeli sigorta kollarında istihdam etmemek
  7. İş ve meslek danışmanlığı hizmetleri alma şartlarına uygun olan vatandaşlar başvuru yapabilecekler.

İş başı eğitim süreleri

İŞKUR’a giderek şahsi bir şekilde iş başı eğitim programları için başvuru yapılabileceği gibi online başvurular da yapılabilecek. Her alan için farklı zaman dilimleri belirlense bile genel şartlar bellidir. Bir haftada en az 5 gün en fazla 6 gün eğitim alabilecekleri gibi, bir günde en fazla 8 saat ders verilir. Bir haftalık süreçte verilen ders sayısının 45’in üzerine çıkmaması gerekir.

Oyun geliştirme, siber güvenlik gibi geleceğin meslekleri için 6 ay, imalat ya da muhabirlik gibi alanlarda olanlar için 3 ay, tehlikeli ya da çok tehlikeli işlerde istihdam etmek isteyen vatandaşların MEB hayat boyu öğrenme modülüne göre en asgari sürede eğitim alacaklardır.