Otomobil sporlarına 7 yaşındayken go-kart ile başlayan, çeşitli kategorilerdeki Türkiye derecelerinin ardından Castrol Ford Team Türkiye ile geçen yıl Avrupa şampiyonu olan rallici Buğra Banaz, Eskişehir'de yaklaşık 5 milyon liralık yatırımla güneş enerjisi santrali kurdu.

Rallici babası Ender Banaz'ı örnek alan Buğra Banaz (26) otomobil sporlarıyla 1999 yılında go-kart sayesinde tanıştı. Banaz, 2004 yılına kadar boy gösterdiği go-kart şampiyonalarında mini kategoride Türkiye şampiyonu oldu. Öğrenimi nedeniyle bir süre ara verdiği otomobil sporlarına 2011 yılında babasının yardımcı pilotu olarak dönen Banaz, çeşitli kategorilerde Türkiye şampiyonlukları elde etti.

Buğra Banaz, 2012 yılında Castrol Ford Team Türkiye bünyesine dahil oldu ve geçen yıl Avrupa ralli takımlar şampiyonluğu sevincini tattı.

Pistlerdeki başarısını iş dünyasına taşımaya karar veren genç rallici, 42 dönüm arazi üzerinde 1,1 megavatlık güneş enerjisi santrali kurdu.

- "Yaklaşık 5 milyon liralık bir yatırım"

Banaz,  muhabirimize yaptığı açıklamada, Başkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'ndeki eğitimini 2016 yılında tamamladığını, şu anda da Anadolu Üniversitesinde para ve banka üzerine yüksek lisans yaptığını söyledi.

Otomobil sporlarına 1999 yılında go-kart ile başladığını belirten Banaz, şöyle devam etti:

"Türkiye Go-Kart Şampiyonası'nda 2004 yılına kadar yarıştım. Mini kategoride Türkiye şampiyonu oldum. 2011 yılında Türkiye otokros şampiyonu oldum. 2012 yılında Castrol Ford Team Türkiye'nin düzenlediği Fiesta Cup'da şampiyonluğu kazandım. Aynı yıl Castrol Ford Team'e seçildim. 2014, 2015 ve 2016'da iki çeker gençler kategorisinde şampiyon oldum. Geçen yıl Castrol Ford Team Türkiye olarak sezonu Avrupa ralli takımlar şampiyonu olarak tamamlayarak tarihi bir başarı elde ettik. Türkiye'de bir ilk başardık. Bu yıl dünya ralli şampiyonasında yarışacağım. 8 yıl aradan sonra Türkiye, dünya ralli şampiyonasının bir ayağına ev sahipliği yapacak. Söz konusu Marmaris Rallisi'nde yarışacağım için çok mutluyum."

Banaz, okulu bitirdikten sonra dünyanın gelişmiş ekonomilerinin temiz ve yenilenebilir enerjiye yönelimlerini dikkate alarak bu alana yatırım yapmaya karar verdiğini, bu fikri babası ile paylaşmasının ardından çalışmalara başladıklarını anlattı.

Uzun bir sürecin ardından Tepebaşı ilçesine bağlı Nemli kırsal mahallesinde 1,1 megavatlık güneş enerjisi santralinin kurulumunu tamamladıklarını belirten Banaz, "42 dönüm üzerine yaptığımız böyle bir tesisi Türkiye'ye ve Eskişehir'e kazandırdığım için çok mutluyum. Yaklaşık 5 milyon liralık bir yatırım. Bu sektörün önü çok açık. Geleceğe yönelik bir yatırım oldu. Bu yatırımı da daha da büyütmek istiyorum." diye konuştu.