Eskişehir Sanayi Odası'nda (ESO) Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir'in katılımıyla "Türk Savunma Sanayindekindeki İş Yapma Olanakları" değerlendirdi. Demir, ESO Üyesi sanayicilere sektörün geleceğini ve yeni projeler hakkında da bilgi vererek, bu konudaki soruları cevaplandırdı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan ESO Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, "Eskişehir'in öncelikli konularından biri savunma ve havacılık sektörüdür. Kısaca Eskişehir sanayisi hakkında bilgi vermek istiyorum. ESO olarak 720 üyemiz, 2,3 milyar dolarlık bir ihracatımız, 60 bin civarı çalışan sayımız ve 130 ihracatçı firmamız var. Havacılık, raylı sistemler, beyaz eşya, makina, plastik ve metal işleme önemsediğimiz sektörler. TEİ ve Alp Havacılık'a teşekkür ediyoruz. Eskişehir'i iyi noktalara taşıyorlar. Şehrimiz Tülomsaş, TEİ, Hava İkmal, Ford Otosan gibi şirketleri ile motor üretiminde bölgesel liderlik yapıyor. ESO üyeleri olarak havacılık alanında 360 milyar dolar ihracat yaptık. Güzel bir Organize Sanayi Bölgemiz var. Başarı ile çalışan bir havacılık kümeniz var. Oda olarak bu hafta AB'den 157 bin avro hibe için sözleşme imzaladık. Bu para Eskişehir havacılık sektörünün tanıtımı ve ihracat için kullanılacak ve her zaman Eskişehir sanayisi olarak projelere adayız" dedi.

Ülkemizde farkındalık var

Savunma ve havacılık konusunu değerlendirmek amacıyla Eskişehirli firmalar ile bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu belirten Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, "Bu toplantıyı bir istişare toplantısı olarak adlandırmak istiyorum." diyerek şu ifadelerde bulundu:
"Ülkemizde önemli bir farkındalık var. Çeşitli ortamlarda gördüğüm kişiler, çalışanlar, bürokrat ve sanayicilerden olumlu bir gidişat olduğu yönünde yorumlar alıyorum. Özellikle ülkemize birileri tehditler savururken, birileri burnumuzun dibinde uzun yıllar uğraşacağımız problemlerin tohumlarını ekerken, ana direncimizin kuvvet olduğunu hatırlatmak isterim. Ve bu cenge teknoloji ve savunma sanayi ile hazırlanmamız gerektiğine inanıyorum."

Yerli tasarım önemli

Konuşmasında savunma sanayi alanında dünya genelinde yılsonuna kadar yapılacak harcamaların 1 trilyon doları bulacağının tahmin edildiğini belirten Demir, "Türkiye'de yapılan harcamaların 1 milyar dolar olması ile aradaki fark açık bir şekilde görülüyor.
Kara ve deniz taşıtları, insansız hava uçakları gibi üretimlerde önemli kaynaklar tüketiliyor. Burada önemli olan yerli tasarımların yapılabiliyor olması. Yurt dışına para akıtmak yerine, yurt içinde bu çalışmaları yaptırmak, yüksek katma değerli ürünlerde yetkinliğimizi artırmak çok çok önemli. Bu nedenle bazı alanlarda Türkiye'nin en iyi olma iddiası olması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Projeler destekleniyor

Türkiye savunma sanayi alanında sürdürülebilirliği sağlamak adına çalışmaları desteklediklerini belirten Demir, "Uzun vadede sürdürülebilir savunma ve havacılık sanayi için çeşitli projeleri destekliyoruz. Türkiye savunma sanayi konusunda belirli bir standardı tutturduktan sonra ihracat konusunda çalışmalı ki şuan bunlara devam ediyor. Fuarlara katılım sağlıyoruz, çeşitli savunma sanayi fuarlarına katılıyoruz. Çok büyük çıktılar yok ancak bu sektörde varız diyerek bayrağımızı sallamamız şart. İhracat konusunda biz elimizden gelen destekleri vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

EYDEP hayata geçiliyor

Savunma alanında Türkiye'nin yurt dışında aktif rol oyması gerektiğini vurgulayan ve bunun için Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı EYDEP projesini desteklerini belirten Demir şunları ekledi: "Dünya ölçeğinde rekabetçi şirketler çıkarmak adına EYDEP projesini hayata geçirmek istiyoruz. Bunu yapacak isek ve bunların alt yüklenicileri olacak istekli yerli firmalarda belli bir standardın belli bir kalitenin olması gerekiyor. Türkiye'de böyle şirketler olduğunu ve bunların sayısının artabileceğini de biliyoruz. Yurt içindeki yerli ana yüklenicilerden başlayarak onların neler istediklerini sıralayıp bununla firmalarımıza gidelim, yapılması gerekenler listesi izinden gidip bu şartlara uyan firmaların reklamlarını yapıp dünya çapında yayalım. El birliği ile yerli firmalarımız dünya liginde olacak hale gelsinler diyoruz. EYDEP'i bu açıdan destekliyoruz. Sanayi ve hizmet sektörünü belli bir yere taşıyacaktır diye düşünüyoruz. Bu anlamda biz her zaman burada ve sizlerin yanındayız. Aynı yolda beraber yürümemiz gerçekten çok önemli."

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir'in yaptığı değerlendirme konuşmalarından sonra toplantıya katılanlar Demir'e çeşitli sorular yöneltti.