EYT erken emeklilik prim günü ve yaş kaç olmalı? Emeklilik yaşı ve prim günü hesaplama nasıl gerçekleştirilir? EYT emeklilikte yaşa takılanlar anlamına gelir. Emekli olabilmek için gün sayan milyonlarca vatandaş sigorta geçmişlerine göre farklı koşul ve şartlar ile emekli oluyor. Emeklilik çalışanların statülerine göre emeklilik şartları değişiklik gösterebilir. Her statü için farklı şartlar bulunur ve bu şartları yerine getirmesi gerekir. 

Tüm bunlara ek olarak kadın çalışan ile erkek çalışan arasında emeklilik şartlarında farklılıklar yer alıyor. Emeklilikte sigortalıların emekli olduğu tarihten itibaren geriye doğru son 7 yıllık fiili hizmet süresi esas alınıyor. Bu kural milyonlarca çalışanı etkiliyor.

Emeklilikte 7 Yıl Kuralı Çok Önemli!

EYT yasasının çıkmasını dört gözle bekleyen milyonlarca çalışan EYT ve erken emeklilik ile ilgili yeni çıkacak haberleri bekliyor. Emeklilik işlemleri devam ederken SGK’da da çeşit çeşit problemler ile karşı karşıya kalınıyor. Bu çıkan sorunların sebebi ise 7 yıl kuralının olmasıdır. 7 yıl kuralı ise emeklilikte yaşanan problemlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.  Emeklilik süreci başladığında ise 7 yıl kuralı sebebi ile emeklilik işlemleri aksayabiliyor hatta yapılamıyor. 7 yıl kuralı nedeni ile anında emekli olmak için SSK yerine BAĞ-KUR ile emekli olmayı seçtiniz ve bu durum da ise olduğundan daha düşük emekli maaşı almak zorunda kalıyorsunuz. Bu durum ise BAĞ-KUR emeklilik şartlarının SSK ve SGK’ya göre daha zayıf olmasından kaynaklı olabiliyor. Bu sebepten ötürü çalışanlar mantık olarak BAĞ-KUR yerine SSK’dan emekli olmayı tercih ediyorlar.

1 Ekim 2008 Sonrası Farklı 

1 Ekim 2008 tarihinden itibaren yeni sosyal güvenlik uygulamalarının başladığı tarihten itibaren bu kurallarda değişiklik yer aldı. Bu nedenle 1 Ekim 2008 tarihinden sonrasında ilk kez sigortalı olanlar için tüm çalışma hayatı boyunca ödenen sigorta primlerine bakılarak en fazla hangi statüye göre prim ödenmiş ise o statüye göre emeklilik şartları belirleniyor.