Kamuda çalışan yaklaşık 200 bin işçinin 2019-2020 döneminde alacağı ücret zammının belirleneceği Toplu İş Sözleşmeleriyle ilgili ikinci toplantısı yapıldı. Hükümet, Türk-İş'in tüm kamu işçilerine seyyanen brüt 300 lira zam, ilk altı ay yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylarda enflasyon artı 3 puan refah payı talebine karşı zam teklifini sundu. Hükümet ise 3 bin 500'ün altında ücret alanlara seyyanen 60 TL ve ilk 6 ay yüzde 5, ikinci 6 ay yüzde 4 zam ve enflasyon artışı teklif etti.

Demiryol-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Ramazan Uysal, hükümetin teklifine tepki göstererek "Pazarda çarşıda gerçek enflasyonun yüzde 80'in üzerinde olduğu en temel ihtiyaçların el yaktığı sebzenin meyvenin Kuyumcudaki ziynet eşyası gibi olduğu, dar gelirlinin elinin ve cebinin yandığı bu dönemde vatandaş boş filelerle pazardan dönerken, pinpon topu, havyar, güneş gözlüğü, evcil hayvana aşı yaptırma ve manikür yaptırma gibi enflasyon sepetinin oluşturularak ortaya çıkarılan yapay enflasyon rakamlarına vatandaş artık inanmamaktadır” dedi.

Uysal, “Malumunuz dört kişilik ailenin açlık sınırının ve yoksulluk sınırının ortada olduğu rakamlarda gözükmektedir. Sabit ve dar gelirli vatandaş büyük fedakârlık ile tenceresini kaynatmaya, çocuğunu okula göndermeye, hastasını tedavi ettirmeye çalışsa da artık beceremiyor. 10 liralık çorbayı 2 lira’ya içen Yüksek istişare kuruluna yüzde 40 zam yapılırken, mecliste 2 lira olan çorbayı 10 lira’ya içen emekliye ve işçiye yüzde 5 zam yapılması hangi yarasına merhem olacak. Daha 1 Temmuz'da çaya, şekere, akaryakıta ve temel gıdalara yapılan zam oranı ortada. Kamu işçisine verilen zam Allah’tan revamı, Çarşıda enflasyonun yüzde 80 olduğu resmi rakamlarda ne kadar gizlenmeye çalışılsa da yüzde 26’larda olduğu bir dönemde ancak bu teklif şaka olabilir. Hükümetin teklifini samimi bulmuyoruz. Lütfen vekil, asil ile samimi ve vicdani olsun Milletle inatlaşılmamalı" diye konuştu.