18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Zaferi'nin 102'inci yılı dolayısıyla Eskişehir Hava Şehitliği'nde tören düzenlendi.

Törene; Vali Azmi Çelik, Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay, Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Önder Tuna, Vali Yardımcıları, askeri erkan, kamu kurum amirleri, Türkiye Şehit, Malulü Dul ve Yetimler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Hacı Şahin, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Şube Başkanı Ertuğrul Özkütük, şehit yakınları ve gaziler katıldı.

Tören, şehitlik önündeki Şehitler Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması, saygı atışı ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından şehit aileleri adına Türkiye Harp Malulü, Şehit, Dul ve Yetimler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Hacı Şahin bir konuşma yaparak, “Çanakkale, bir ölüm kalım savaşıydı. Çanakkale, bir saldırıya karşı etten ve kemikten bir savunmaydı” dedi.

“Bugün Türk tarihinin şerefli bir zafer günüdür” diyen Hv.Plt.Yzb. Emre Aksoy da askeriye adına günün anlamını belirten konuşmayı yaptı. Yzb. Aksoy, “ Çanakkale Zaferi ve hemen ardından gelen Kurtuluş Savaşımız, dünyanın en gelişmiş teknolojik imkanları ile donatılmış güçlü dünya devletlerine karşı bir milletin tek başına verdiği ve sonunda onurlu ve erdemli kimliği ile başarıyı yakaladığı ender bir mücadele olarak tarih sayfalarında yerini alırken, dünyanın diğer mazlum milletleri için en güzel örnek olmuştur” diye konuştu.

Öğrenciler tarafından okunan şiirler ve İl Müftüsü Bekir Gerek tarafından şehitler için dua edilmesinin ardından, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce düzenlenen şiir, kompozisyon ve resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri Vali Çelik, tarafından verildi.

Daha sonra Vali Çelik, Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Küçükakyüz, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Tuna, şehitlik defterini imzaladı.

Şehitlik defterine yazılanları okuyan Vali Çelik, şunları söyledi:

“Vatanımızın birlik ve beraberliği, milletimizin istiklal ve istikbali için şehadet mertebesine gözünü kırpmadan yürüyen aziz ve şanlı şehitlerimizin manevi huzurlarında saygıyla, minnetle ve şükranla eğiliyoruz.

İstiklal Marşı’mızda geçen “Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda?” mısrasındaki soruya en anlamlı cevabı vermiş olan aziz şehitlerimizin huzurunda olmaktan duyduğumuz gurur tarifsizdir.

Aziz şehitlerimiz, bedeli 1071’den bugüne sizlerin canı ve kanıyla peşin olarak ödenmiş bu cennet vatanın ilelebet payidar olması için kazım gelen her şeyi yapacağımızdan kuşkunuz olmasın.

Türk Milleti’nin her ferdi için vatan, her karış toprağı şehit kanıyla sulanmış bir baba ocağı ve ana kucağı demektir. Bu kutsal bildiğimiz topraklar hiçbir hain ayağa çiğnetilmeyecek, kuru bir toprakmışçasına basılıp geçilmeyecek, her karışına binlerce vatan evladının kanının karıştığı, kefensiz nice şehitten miras kalan bu cennet vatan sonsuza dek yaşatılacaktır.

Vatan, şehitlik, mukaddesat ve bağımsızlık gibi kavramları sizlerden bize kalmış en büyük miras olarak kabul edip, en şerefli ve en itibarlı şekilde yaşatacağız.

Bu vesileyle bağımsızlığımızı ve geleceğimizi borçlu olduğumuz aşta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını, Anadolu’yu vatan kılışımızdan bu yana yitirdiğimiz tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyoruz.

Ruhları şad olsun!”

Ardından Vali Çelik, Milletvekili Günay, Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Küçükakyüz, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Tuna, diğer protokol üyeleri ve şehit yakınları, şehit mezarlarına kırmızı karanfil bıraktı.