Birleşik Haziran Hareketi Eskişehir Meclisi, Hasan Polatkan Kültür Merkezi’nde ‘Saltanata hayır, Türkiye teslim olmayacak’ başlıklı panel düzenledi. Panele konuşmacı olarak CHP Parti Meclis Üyesi Prof. Dr. Gaye Usluer, Haziran Yürütme Kurulu Üyesi Erkan Baş ile Alper Taş katıldı.

“BU OLSA OLSA DİKTATÖRLÜK MANİFESTOSUDUR”

Usluer, panelde yaptığı konuşmasında, Türkiye’nin karanlık bir süreçten geçtiğini, ancak bu karanlığı aydınlatmanın elimizde olduğuna dikkat çekti. Türkiye’deki anayasalardan bahseden Usluer, “Bu ülkede Anayasalar biliyorsunuz tarihleriyle anılıyorlar. ‘Cumhuriyetin kuruluşu’ deyince 24 Anayasası, ‘sosyal devlet’ deyince 61 Anayasasını, ‘darbe’ deyince 82 Anayasasını hatırlıyoruz. AKP’nin bugün tartışılan anayasası gelecek olursa şayet ‘15 Temmuz Anayasası’ anılacak. Her fırsatta yineliyorum, bu metne de anayasa demek kesinlikle doğru değil. Bu olsa olsa diktatörlük manifestosudur” dedi.

“BU ŞARKI BU NOTAYLA ÇALINMAZ” Yeni anayasa metnine göre başkanlığın, tek bir insanın tekeline teslim edilmiş bir irade olduğunu anlatan Usluer, “Türkiye Cumhuriyeti de tek bir kişinin iki dudağı arasında yönetilecek bir kabile devleti değildir. Şimdi düşününce Anayasada değişiklik yapmak, reformlar oluşturmak bir ihtiyaçtır evet, bunu kabul ediyoruz. Ama 82 Anayasası bile bu kadar haktan, hukuktan uzak, bu kadar insan odağından uzaklaşmış bir anayasa değildi. Bu karşımıza koyulan ve dayatılan “şey”, şey diyorum çünkü gerçekten akıl ve mantıktan uzak ne olduğu belli olmayan bir metin, bu metin, bu “şey” Hamurabi yasalarını anımsatıyor. Adam alacak eline sazı, istediği gibi çalacak. Biz diyoruz ki bu şarkı bu notayla çalınmaz” ifadelerini kullandı.

“DERTLERİ İKTİDARLARINI SÜRDÜRMEK”

Usluer: “Gelin birlikte bir çalışma yapalım, anayasamızı insan hakları çerçevesine tam manasıyla oturtalım dedik ama sonuç alamadık. Neden sonuç alamadık? Çünkü dertleri insan odaklı bir Anayasa hazırlamak değil. Dertleri iktidarlarını sürdürmek. Adının başkanlık ya da partili cumhurbaşkanlığı olması tek adam rejimi gerçeğini değiştirmez. Meclis’ten daha geniş yetkilere sahip olan, hatta istediğinde meclisi bile belirleyen tek kişilik bir kurum oluşturmak ne ekonomik ne de siyasi istikrar sağlamayacaktır. Hep söylüyoruz, 14 yıldır bütün kurumlarıyla devleti yöneten iktidar bugün gelinen noktanın sorumlusudur. Bunlar kendi yaşadıkları krizi padişah yaratarak çözmeye çalışıyorlar fakat bunun bedelini maalesef çok ağır bir şekilde vatandaş ödeyecek. Bizlerin bu ödenecek bedelleri iyi analiz edip insanlara anlatmamız çok önemli” dedi.

“AZICIK SES ÇIKARANLARA KABUS GİBİ ÇÖKTÜLER” OHAL koşullarında Anayasa tartışan tek ülke olarak tarihe geçtiğimizi vurgulayan Usluer, “ 15 Temmuz’dan beri OHAL ile yaşıyoruz. Şimdi bir 3 ay daha uzatıldı. ‘OHAL şartlarında referanduma gitti dedirtmem’ diyordu birileri ama tam da OHAL’i kullanarak referandumdan galip çıkmaya çalışıyor. Bu metin komisyonda görüşüldü biliyorsunuz, kavgalar gürültüler eşliğinde, orada da argümanları yoktu. Biz komisyonda onlarla cebelleşirken dışarıda azıcık ses çıkaranlara kabus gibi çöktüler. Kimse ses çıkarmasın istiyorlar. Halkevci gençler laiklik savunuculuğu yaptıkları için tutuklandı. Gelinen nokta ciddi anlamda çok korkunç” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞA DURUMUN CİDDİYETİNİ ANLATMALIYIZ”

Anayasa metni konusunda iktidarın kendi vekillerinin tamamını ikna edememişken vatandaşı nasıl ikna edeceğini soran Usluer, “Bizim bu süreci iyi değerlendirmemiz gerek. Her fırsatta, her platformda konuyu açıp, anlatmamız gerek. ‘Bu metini saray hazırladı ve sadece sarayın geleceğini garanti altına almak için hazırlandı, vatandaşın lehine hiçbir şey yok bu anayasada’ demek gerek. Bu anayasa gelirse başkan olacak kişi KHK çıkaracak, yasa yapacak, yeni OHAL’ler ilan edecek ama bunların hepsini tek başına yapacak. İşte meselenin özü budur. Bütün bunları konuşmaz anlatmazsak kimse bir şey bilmeyecek. Televizyonlardan duydukları ile kalırlarsa durum vahim çünkü. Sonuç olarak başta dediğim gibi karanlığa doğru giden bir otobüsün içindeyiz fakat direksiyonu aydınlığa çevirmek elimizde çünkü AKP direksiyon hakimiyetini yitirdi” diye konuştu.