HABER: Naile ÇELİK

Odunpazarı semtinin böcek ve haşeratlara karşı ilaçlanmasından sorumlu olan birim 85 ayrı köy ve mahalleye hizmet sağlıyor. İlaçlama yaptıktan sonra arıcılık yapan kişilerden şikayetler almaya başladıklarını kaydeden birim konu üzerinde çözüm önerileri aramaya başladı. Arıköy adlı projeyi bulan ve geliştiren R. Burak Özen, başlangıçtaki amacının arıcıları şehrin dışına çıkarmaya çalışmak olduğunu ifade etti. Arıcılarla görüşmeler ve araştırmalar devam ederken proje şekillendi.  Eskişehir’e 10-15 kilometre mesafede olan Akpınar Köyü’nde belediyeye ait bir arsa bulundu. Göreceli olarak izole olan ve içerisinden bir pınar geçen bu vadide taramalar yapıldı. Bölgenin doğal bitki örtüsünün arıcılığa uygun olduğunu belirten Özen projeyi şöyle anlattı: “Arıköy, Akpınar Mahallesi sınırlarında 35 dönüm alan üzerine kurulmuş bir tesis. Parsel alanlarını 40 metrekare bahçe olacak şekilde ayarladık. Bu alanlar da 4 metrekarelik kulübeye ve 5 adet boş kovana sahip. Tesiste yalnızca arıcılık yapılmayacak. Arıcılık eğitimi de verilecek. Tesis içinde teorik ve pratik olarak bir yıl süren eğitimler verilecek.”

40 yıllık arıcıların bile aklına gelmedi

Camianın büyük arıcılarından bile çok güzel dönütler aldığının altını çizen Özen, bir kıvılcımla başlayan işin daha sonra bir evrim geçirdiğini belirtti. Başlangıçta bir hobi bahçesi kurmayı ve insanların oraya kovanlarını koymasını amaçladığını ifade etti. Şu anki haline göre çok basit bir tesis olan bu proje bile çok fazla ilgi gördü. Türkiye’deki profesörler, doktorlar ve kendini kanıtlamış alaylı arıcılar projeye destek verdi. Özen “Proje bize yük olmaktan çıktı ve artık o bizi taşıyor. Bu çok büyük bir mutluluk. Yetiştirdiğiniz bir çocuğun çok iyi yerlere geldiğini görmek gibi bir şey.  Son geldiği halinde bu iş artık hobi bahçesi olmaktan çıktı ve bir eğitim kurumuna dönüştü.’’ diyerek projenin büyümesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

‘’Bu proje köy enstitülerine öykünmedir’’

Arıköy ile başlayan bu sistemi yarın başka yerler taşımayı isteyen Özen, kapatılan köy enstitülerini örnek aldığını belirtti. Bir köylünün köyüne geri dönerek kendini yetiştirmesini hedeflemek önemli. Fakat bunu istemekle kalmayıp yol gösterici olmak da gerekir. Böyle düşünüyor Özen. Arıcılıkla gelişen bu formülün başka yerlere de uygulanabileceğini söyleyen Özen “Büyük bir aile olduk. Çünkü bu işin özünde birlik ve beraberlik var. Sistemi çevirecek kadar ihtiyaç duyulan bir kâr var. Halkla paylaşım var. Aslında projenin en güçlü olduğu yer de bu: Hem sağlıklı ürün, hem ekonomik ürün…” dedi.

Patentleri alınan proje gelişmeye devam ediyor

Arıköy’de yapılan her projenin isim hakkı patentlendi. Arıcılıkta Türkiye’nin önde gelenlerinden oluşan ve her birinin branşı farklı 12 kişilik bir danışma kurulu ve 9 kişilik bir yönetim kurulu belirlendi. Yıl içerisinde danışma kurulu üyeleri düzenlenecek seminer ve eğitimlere katılarak uzmanlık alanlarında eğitimler verecekler.  Kooperatif halini alan Arıköy’de arıcılık için gerekli olan botanik bilgisinden, temel ve ileri düzey arıcılığa, kovan bilgisinden pazarlama stratejilerine kadar birçok konuya değinilecek. Tesiste her yıl 50 usta-öğretici, 200 çırak-öğrenciye bir yıl süreyle eğitim verecek. 2019 yılında proje öğrenci yetiştiren bir yapı olacak. Öğrenciler ek gelir sağlayabilecek. Bir botanik bahçesi kurulacak. Kurulan apiterapi merkeziyle alternatif sağlık turizmi de oluşacak.

Kuralar 19 Şubat 2019’da çekildi

Arıköy’e her yıl noter huzurunda kura ile belirlenen 200 öğrenci-çırak aldıkları eğitimde başarılı olmaları halinde yıl sonunda mezun olacak. 200 öğrenci içinde gazi, engelli veya şehit yakınlarına 20 kişilik kontenjan verilecek. Her eğitim yılı, yıl başında açılış töreni ile başlayacak ve yıl sonunda kapanış töreni ile sona erecek. Belirlenen müfredata göre her usta-öğretici kendisine verilecek 4 çırak-öğrenciye yıl boyunca eğitim verecek. Bu seneki kayıtlar 31 Ocak 2019’da tamamlandı. 19 Şubat 2019’da ise noter huzurunda kura çekimi tamamlandı. Katılım için hiçbir kriter gözetmeksizin amatör ve profesyonellere yönelik arıcılık eğitimi Mart ayının sonu itibariyle başlayacak.