Özalpay’a 24 yıl hapis cezası verilirken, Ayşe Tuba Arslan Dava Komitesi avukatları, aile ve davayı takip eden milletvekilleri karara tepki gösterdi.

HAKSİZ TAHRİK İNDİRİMİ UYGULANDI

Eskişehir'de 23 kez şikayette bulunmasına rağmen Yalçın Özalpay'ın saldırısı sonucu öldürülen Ayşe Tuba Arslan davasının istinaf incelemesi bugün Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nde görüldü. 2. Ceza Dairesi, savcının mütalaası doğrultusunda karar vererek, Yalçın Özalpay’ın Ayşe Tuba Arslan’ı satır ve bıçakla 15 kez yaralamasına karşın cinayetin canavarsa hisle işlenmediği kanaatine vararak, ‘haksız tahrik indirimi’ uyguladı. Ayşe Tuba Arslan Dava Komitesi avukatları, aile ve davayı takip eden CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer ve Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer karara tepki gösterdi.

“VİCDANLAR BİR KEZ DAHA YARALANDI”

Dava Komitesi Avukatları, kararı Yargıtay’a taşıyacaklarını belirtirken, “İstinaf Mahkemesi bugün mütalaa doğrultusunda karar vermiştir. Hâksiz tahrik uygulamıştır. Satırla öldürülmüş bir kadının katili 24 yıl ceza aldı.  Kamu vicdanı, Ayşe Tuba bugün bir kez daha yaralanmıştır. Bu kararı asla kabul etmiyoruz. Peşini bırakmayacağız, ne gerekiyorsa yapacağız. Bunun için Yargıtay sürecini takip edeceğiz. Biz bu dosyayı burada bırakmayacağız. Bu dosyaları sonuna kadar takip edecek, bunu değiştireceğiz” dedi.

“ERKEK ADALET İLE KARŞI KARŞIYA KALDIK”

Avukatlar, “Böyle bir davada haksız tahrik indirimi uygulanması demek boşanma davaları biten pek çok erkeğin karısını, eski eşini rahatça öldürebilmesinin önünü açmak demek. İstanbul Sözleşmesi’nin tam da feshedildiği dönemde bu karar hakikaten çok manalı. Diyoruz ya erkek adalet değil gerçek adaleti arıyoruz. Erkek adalet ile karşı karşıya kaldık” diye konuştu.

“İKİNCİ KEZ ÖLDÜRDÜLER”

Davayı takip eden CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise, ‘haksız tahrik indirimi’ ile Ayşe Tuba Arslan’ın bir kez daha öldürüldüğünü belirtirken, “Ayşe Tuba Arslan bugün Ankara’da ikinci kez öldürüldü. Bölge Adliye Mahkemesi’nde görülen davada Eskişehir’deki Mahkemenin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdiği katil haksız tahrik indirimi uygulanarak 24 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Ayşe Tuba öldürüldüğünde 23. suç duyurusu çantasından çıkmıştı. O suç duyurusunda ‘siz beni öldükten sonra mı koruyacaksınız’ diyordu. Şimdi onu hayatında koruyamayan devlet, onu bir kez daha öldürdü.  Bu karar vicdanlarda yerini bulmayacaktır” dedi.