Eskişehirli kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir araya gelerek 8 Mart bildirisini kamuoyu ile paylaştı.

Tepebaşı, Büyükşehir ve Odunpazarı Belediyeleri, Tepebaşı Sağlıklı Kentler Konseyi, Eskişehir Kent Konseyi, Odunpazarı Kent Konseyi ve Eskişehir Barosu Kadın Hakları Komisyonu temsilcilerinin sunduğu bildiri amacı ile toplanan kadınlara, Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt da katılarak destek verdi.

Eskişehirli kadınların sunduğu bildiride, “1857’den bu yana ‘Eşit işe eşit ücret’ mücadelesinin dönüm noktası sayılan 8 Mart, kadınların ataerkil yapı karşısındaki tüm sorunlarını dile getirdiği, mücadelesini haykırdığı bir gündür. Ülkemizde de güçlü kadın hareketine rağmen hala eşit işe eşit ücret konusunda yaşadığımız sıkıntıların yanında gün geçtikçe artan taciz, tecavüz ve nefret cinayetlerine maruz kalmakta ya da şahit olmaktayız. Gündemimiz; eşitlik, barış, adalet ve demokrasi isteğimizin ne kadar haklı ve onurlu bir mücadele oluğunu gösteriyor. Bu nedenle burada bizler yaşamın her alanında sağladığı emek ve katma değer göz ardı edilen, ücretli ve ücretsiz işlerde sömürülen, eğitimden yoksun bırakılan, savaşlarda, işkencelerde, göçmen kamplarında, okul yolunda, evde, işte, sokakta, minibüste, otobüste, kısacası yaşamın her alanında öldürülen, şiddetin her türüne ve sömürüye maruz kalan kadınlar olarak çağrı yapıyoruz:

Nasıl düşüneceğimize, neye inanıp-inanmayacağımıza, yaşam tarzımızın nasıl olacağına biz karar veririz! Nerede, ne zaman, nasıl yürüyeceğimize biz karar veririz! Evlenip evlenmeyeceğimize, doğurup doğurmayacağımıza, anne olduğumuzda işe dönüp dönmeyeceğimize, maaşımızı nasıl harcayacağımıza biz karar veririz! Daha iyi koşullarda yaşamak için neler yapacağımıza, çalışma ve iş koşullarının erkeklerle eşit koşullarda olması için atılması gereken adımlara biz karar veririz! Seçme ve seçilme hakkımızı nasıl kullanacağımıza biz karar veririz! Aklımız emeğimiz, bedenimiz ve yaşam alanlarımız üzerindeki baskıya, sömürüye ve şiddete Kadın dayanışmasını güçlendirerek son verebiliriz” denildi.

Programda kadınlar ile bir araya gelen Başkanlar da, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak, mücadelelerinde kadınların yanında oldukları mesajını verdi. Eskişehirli kadınlar da Başkan Ataç, Başkan Büyükerşen ve Başkan Kurt’a verdikleri destekten ötürü teşekkür etti.