Yeni doğum yapan anneler için yaşanan zorlu günlerde maddi anlamda destek olması için doğum yardım paraları ödeniyor. Peki, bu yardımlar nasıl ve kimlere verilir? Doğum yardım paraları almak için aranan şartlar nelerdir? Doğum yardımları için başvuru dilekçeleri nasıl hazırlanır?

Canlı doğum yapan anneler için ödenen devlet yardımları ekonomik anlamda zorluk çeken ev hanımları için ödeniyor. Bu durumda olan annelere verilen yardımlar için devlet tarafından organizeler söz konusu oluyor. Verilen yardımlardan bir tanesi de yeni doğan çocuklar için verilen doğum yardım ödemeleri oluyor.

Doğum yardım ödemeleri nedir?

Yeni doğan çocuklar için ödenen doğum paraları aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı tarafından tüm anneler için ödenir. Bu tarz verilen yardımlardan tüm annelerin yararlanma hakları bulunuyor.

Ödemeler ne kadar?

Doğum yardım ödemeleri kapsamında anneler için doğum sayılarına göre ödeme miktarları verilir 15 Mayıs 2015 tarihinden itibaren geçerli olan bu yardımlarda;

  1. İlk doğumlar için 300 TL
  2. İkinci doğumlar için 400 TL
  3. Üçüncü doğumlar için 600 TL ödemeler yapılır.

Doğum yardım ödeme şartları nelerdir?

Doğum yardımlarından hem çalışan hem de çalışmayan ev hanımları yararlanmak için hak sahibi olacaktır. Belirli şartları yerine getiren vatandaşlar bu ödemelerden yararlanma hakkına sahip olacaktır. Aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı tarafından istenen bu şartlar;

  1. TC vatandaşı olmak
  2. Mavi kart sahibi olmak
  3. Canlı doğum yapmak
  4. Yapılan doğumların 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra olması
  5. Başvuru dilekçesi olan vatandaşlar yardımları alabilecekler.

Ödemeler nasıl alınacak?

Vatandaşlar tarafından ödemelerin ne zaman alınacağı bir hayli merak edilir. Başvuruları olumlu sonuçlanan vatandaşlar en yakın PTT şubelerine giderek TC kimlik numaraları gösterilerek yardımlar alınabilecek. Sorgulama adımları e devlet üzerinden yapılabilecek olduğu gibi 444 1 788 numarası ve PTT müşteri hizmetlerini de arayarak sorgulama adımları yapılabilecek. Aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı tarafından verilen ödeme yardımları anneler içindir.