Röportaj: Mehmet Öztürk

Biraz kendinizden bahseder misiniz?

S.D.K.- Afyon ‘da doğdum. Kimya mühendisliyim. Gazi Üniversitesinden mezun oldum. Çeşitli kamu kuruluşlarında mühendis olarak görev aldım.

Evliyim, İki kız çocuğu annesiyim. Ailem sanat hayatımda büyük destek vererek hep yanımda oldu. Uzun yıllardan beri resim, seramik çalışmaları yapıyorum.

Eskişehir’de, Prof. Zehra Çobanlı, Prof. Mustafa Ağatekin, Yrd. Doç. Ünsal  Kınıklıdan resim. Seramik ve cam dersleri aldım. Serpil Akyıl Atölyesinde değişik tekniklerde resim çalışmaları yaptım. Halen arkadaşlarımla kurduğumuz atölyemizde çalışmalarıma devam ediyorum.

Ulusal ve uluslararası çalıştay ve festivallere katıldım. Üyesi olduğum STK larda sosyal sorumluluk projelerinde çalışıyorum. Kültürel ve sanatsal organizasyonlar yapmaya devam ediyorum.

Her yıl geleneksel olarak Ekim ayı Cumhuriyet haftasında gerçekleşen ‘Cumhuriyet Coşkusu’ sergilerinin ve Eskişehir Sanat Derneğinin düzenlediği birçok serginin küratörlüğünü üstleniyorum.

Kurucuları arasında olduğum atölyemiz, Eskişehir Sanat Derneğince, 2009 yılında ‘Sanata Teşvik Ödülü’ almıştır.  Eskişehir Sanat Ödülleri kapsamında, 2016 yılı ‘Resim Sanat Ödülü’ ve ‘Eskişehir 2021 yılı Sanat Ödülü’ ile onurlandırıldım. Yurtiçi ve yurtdışı resmi ve özel koleksiyonlarda yapıtlarım bulunmaktadır.                        

Eskisehir'de böyle bir sergi açma fikri nasıl oluştu?

S.D.K.-Uluslarası Cumhuriyet Coşkusu sergilerine ilk 2013 yılında başladık. Çalıştığım, sivil toplum kurumunda, ‘Atatürk İlkeleri, Cumhuriyet ve Toplumsal Duyarlılık Komitesi’ Başkanlığını yürütüyordum.

Cumhuriyet haftasında ses getiren bir etkinlikle bayramımızı kutlamak, Cumhuriyet ve değerlerine sahip çıktığımızı ve her zaman çıkacağımızı göstermek adına, kültürel ve sanatsal bir etkinlik düzenlemeyi planladık.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin destekleri, Eskişehir’de bulunan Lions Kulüplerinin sponsorluğu, Eskişehir Sanat Derneğinin ve dernek başkanı Sn Şehabeddin Tosuner’in büyük destekleri ile ilk Sergimizi Atilla Özer Karikatürlü Sanat evinde açtık.

Sanatçılarımızın, Üniversitelerimizin ve Eskişehir Halkının ilgisi çok büyük oldu. Bu bize sonsuz bir güç ve sevinç verdi

Cumhuriyet sergisi kaç yıldır yapılıyor, kimler katılıyor?

S.D.K. -Uluslararası Cumhuriyet Coşkusu Sergilerimiz, 2013 yılından bu yana , her yıl geleneksel olarak yapılmaya başlandı. Bu yıl 10. düzenliyoruz. Eskişehir’de yaşayan sanatçılar, Eskişehir ve yurt içindeki Üniversitelerimizden öğretim üyeleri, Uluslararası sanatçılar katılıyor. Sergimize katılımlar bir kartopu gibi her yıl katılım sayıları artan sanatçılarımızla büyüyor, güçleniyor. 100 üzerinde sanatçı katılıyor.

Bu yıl düzenlediğimiz, 10. Uluslararası Cumhuriyet Coşkusu Sergimize 38 sanatçı yurt dışından, olmak üzere. 133 sanatçımız katıldı. Yurdumuzdaki birçok Üniversiteden öğretim üyelerimiz , sanatçılarımız destek verdi.

Amerika’dan, Nijerya’dan, Hindistan’dan, Kosova, Romanya, Azerbeycan, Fas, Ürdün, Pakistan, Kıbrıs, Rusya, Moldovya, Fransa, Makedonya , Arnavutluk, Finlandiya, İspanya, İralya, Bulgaristan, İsrail, İran,, Irak’tan sanatçı arkadaşlarımız sergimize katılarak, bizimle birlikte Cumhuriyet bayramımızı kutluyor ve bunu sosyal medyadan paylaşıyorlar. Bu hepimize büyük bir gurur veriyor.

Tüm katılan sanatçılarımıza buradan sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Ellerine, emeklerine, yüreklerine sağlık.

Sergi küratörü kariyeriniz nasıl başladı?

S.D.K.- Sergi Küratörlüğü, öncelikle ‘ Uluslararası Cumhuriyet Coşkusu’ sergilerinin organizasyonunu yüklenerek başladı. Sanatçı dostlarımın düzenlediğim sergilere ilgisi, verdikleri destek bana motivasyon, heyecan ve güç veriyor. Büyük bir emek harcanıyor. Sergilerin küratörlüğünü çok severek yapıyorum. Eskişehir Sanat Derneği üyesiyim. Halen yönetim kurulunda çalışıyorum. Eskişehir Sanat Derneğimizin ve başkanı Sn Şehabeddin Tosuner’in emekleri , işbirliği Sergilerimizi daha da güçlendiriyor. Bu konuda harcadığımız emek ise sergi sonunda büyük bir gurura dönüşüyor.

Sergiyi gezerken ziyaretçilerin neler hissetmesini isterdiniz?

S.D.K.- Sergiyi gezerken izleyicilerden şunu bekliyorum. Her sanat eseri büyük bir çalışmanın ürünüdür. Bu sadece fiziksel değildir. Sanatçı çalıştığı tuvale tüm düşlerini, hayallerini, duygularını, etkileşimlerini aktarıyor. Bir dışa vurum belgesi gibi düşünün. İzleyici eğer bunu anlayabiliyorsa , çözebiliyor ve kendi Dünyası ile bir bağ kurabiliyorsa , o sanat çalışması anlam ve değer kazanır. Başarının anahtarı bence izleyicinin elindedir. Onun İçin çok dikkatle , sadece göz gezdirerek değil ruhu ve beyni ile birlikte sanat eserini anlamaya çalışmalıdır. İstanbul’da atolye olarak açtığımız bir sergide, resmimi beğenen yabancı uyruklu bir izleyici, beğenisini, bildiği az Türkçe kelimelerle ’ benim beyin bu tuvalin içine aktı’ diye ifade etmişti. İşte izleyiciden beklentimiz kısaca budur.

Daha önce uluslararası projelerde yer aldınız mı? Kişisel sergileriniz oldu mu?

S.D.K.- 6 Kişisel Sergim oldu;

-Beşiktaş Bel. Sanat Galerisi - İstanbul
-Nova Park Hotel  - Antalya
-Tanrılar Diyarı Mısır Fotoğraf Sergisi - Eskişehir
-Düşlerin İzleri (1)Gümüşlük Bel. Sanat Evi - Bodrum
-Eldem Sanat Galerisi  - Eskişehir
-Düşlerin İzleri (2)Gümüşlük Bel. Sanat Evi  - Bodrum

Uluslararası projelere de çok katıldım. Yurt dışında sanatçı kimliğimle Ülkemi temsil etme şansım oldu.

Kıbrıs, Gürcistan, Kosova, Almanya, İtalya, Yunanistan, Fas ve Romanya da sanat etkinliklerine, Wokshop, sempozyum ve sanat festivallerine davet edildim. Bu bana Uluslararası bir çok sanatçıyı tanıma fırsatı verdi.

Yurt dışında, Yunanistan’da, Demokritos Kültür ve Sanat Festivali   Xanthi-Abdera

Gürcistan’da, Femin-Art Trabzon-Tiflis Sanat Köprüsü- Uluslararası Dostluk Sergi  ve Çalıştayı ,Tiflis Ulusal Müzesi  

Kubrıs’da, Femin -Art  Kıbrıs Bahar Buluşması- Magosa Buğday Camii Sergi Gazi Magosa  

Almanya’da, Femin-Art Almanya Sanat Dilsizdir Birleştirir Uluslar arası Dostluk Sergisi - Essen

Kosova’da ,İnternational Euro Kosova Art 5. Festival Harilaq        

Kıbrıs’da 4.İnternational Famagusta Art Festival in Gazimağusa

Fas’da, Festival ‘Alwan’ İnternational of fine art (Al Hoceima –Morocco)      

 Yine Kıbrıs’da, İnternational Art Symposium - Magusa- Tatlısu

En son olarak da Romanya’da, “NENCIULESTI-2022”.Tabara de pictura.-Alexandria sanat sempozyumuna katıldım.

Yurt içinde Antalya, Yenişarbademli, Gazipaşa,Isparta, Rize İkizdere, Rize Fındıklı, Kayseri , Hatay, Kuşadası Aydın, Yalova, Bursa, Eskişehir- Han da yapılan birçok festival ve sanatsal etkinliğe davet edildim. Bazılarında görev aldım.

Bu etkinliklerin en güzel yanı, kendi kültürel değerlerimizi tanıtırken, yöre halkıyla el ele sıcak bir dostluk kurmanın hazzını yaşıyorsunuz. Farklı ülkelerdeki çalışmaları izlemek, birlikte değişik teknikleri paylaşmak sanat yaşamımı da çok zenginleştirdi. Katıldığım etkinliklerde, workshoplar, seminerler , uygulamalı gösterimlerin ve sanat tarihi sunumlarının, bir katılımcı olarak bana kazanımlarının çok olduğuna inanıyorum. Farklı bir dünyayı deneyimleyip, görmek gibi bir duygu oluyor ve çok mutluluk duyuyorum. Sanatın umuda açtığı yolda, toplumların kaynaşması ve oluşan kültürel bir mozaikte barış tohumlarının yeşermesi en büyük dileğimizdir.

Cumhuriyet haftasında uluslararası online sergi açıyorsunuz, Eskişehir’li sanatseverler ile bulusacaksınız, duygularınızı paylaşırmısınız? Cumhuriyet 99.yılında bize ve sanatseverlere vereceğiz bir mesaj var mı?

S.D.K.- Cumhuriyetimizin 99. Yılını ve Cumhuriyet Bayramımızı kutlamak, yarınlarımızı emanet edeceğimiz çocuklarımıza ve gençlerimize Ulu Önderimiz Atatürk ve Cumhuriyetimizin bize kazandırdığı ilke ve değerlere sahip çıkacağımızın, koruyacağımızın bir göstergesi olarak düzenlediğimiz bu önemli serginin küratörü olmaktan gurur duyuyorum.

Bu en büyük bayramımızda, birlikte el ele olmak ve coşkuyla kutlama heyecanını yaşamak , sonsuz bir sevinç veriyor.

Ülkeler arası savaşın hortladığı şu zamanda, Sanatın barışa açtığı köprü inkar edilemez.

Tarihimizin en önemli dönüm noktası olan Cumhuriyet, eşitlik, özgürlük ve uygarlığa atılan en büyük adımdır.

Ata'mıza, bizlere mirası olan Cumhuriyet'imiz ve onun değerlerine sahip çıkmaya ve bize barıştan yana çizdiği aydınlık yolda yürümeye bugün olduğu gibi yarın da devam edeceğiz.

Mehmet Öztürk: Bana bu en önemli bayramımızda röportaj yapma fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum.