Kristal İş Sendikası’nın 24 Mayıs’ta Şişecam’a bağlı 9 fabrikada çıkacağı grev ‘milli güvenliği bozar’ gerekçesi ile yasaklandı. Bu duruma tepki gösteren cam işçileri ise iş bırakarak hükümetin yasak kararını protesto etti.

KESK-DİSK-EBTO-TMMOB, iş bırakan işçilere basın toplantısı düzenleyerek destek verdi. Basın metnini emek örgütleri adına DİSK Bölge temsilcisi Günay Ayaz okudu. “HER YASAK İÇİN KULLANILAN KEYFİ VE SOYUT BİR BAHANE” Kristal- İş Sendikası'nda örgütlü cam işçilerinin grevinin uluslararası sözleşmelere, anayasaya, yasalara ve 2015 yılındaki Anayasa Mahkemesi kararına rağmen bir kez daha ertelendiğini vurgulayan Ayaz, “Her ne kadar yasada ve Bakanlar Kurulu kararında "60 gün süre ile erteleme" öngörülse de, 60 günün sonunda yasal olarak greve tekrar başlanamadığı ve halen uyuşmazlık var ise de zorunlu olarak Yüksek Hakem Kurulu'na gidildiği için erteleme kelimesi yerine tam anlamıyla bir yasaklamadan söz etmek gerekir" dedi.

Grevin ‘Milli Güvenlik’ gerekçesi ile yasaklandığının altını çizen Ayaz, ‘Milli Güvenlik’ gerekçesinin her yasak için kullanılan keyfi ve soyut bir bahane olduğunu söyledi. İşverenlerin sınırsız kar hırsının 'milli' bir mesele olmadığını kaydeden Ayaz, “Türkiye'de çalışma yaşamındaki 'güvenlik' sorunu, işçilerin anayasal haklarını kullanmalarıyla değil kitlesel işçi ölümleriyle açığa çıkmaktadır. Geçtiğimiz yıl 1970 işçi çalışırken yaşamını yitirmiştir" diye konuştu. “GREV YASAKÇILARINA HAYIR DİYEN CAM İŞÇİSİNİN YANINDAYIZ” İşçinin evine götüreceği ekmeği, işverenin ve Yüksek Hakem Kurulu'nun insafına bırakmak için uydurulan 'milli güvenlik' bahanesinin hiç bir inandırıcılığı olmadığının altını çizen Ayaz,"İşçi sınıfına kiralık işçiliği ve taşeron köleliği dayatanların, kıdem tazminatına göz dikenlerin, grev haklarını gasp edenlerin, patronların cebini ise teşviklerle, kamu kaynaklarıyla dolduranların kimin güvenliğini sağladığı, kime hizmet ettiği açıktır" dedi.

İşçi sınıfının haklarına göz koyanlara karşı DİSK,KESK,TMMOB ve EBTO olarak grev yasakçılarına hayır diyen cam işçisinin yanında olduklarını belirten Ayaz, Kristal İş Sendikası ile tam bir dayanışma içinde bulunduklarını vurguladı. Ayaz, “Grev yasaklarına karşı işçilerin her türlü eylemlerini destekleyeceğimizi kamuoyuna ilan ederiz" diye konuştu.