Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, TOKİ’nin Karapınar Gecekondu Önleme Projesi kapsamında bölgede gerçekleştirdiği dönüşümün eksik olduğuna dikkat çekti. Kurt, TOKİ’nin mahallede yapmayı planladığı cami ve okul için neden 5 yıl beklediğini sordu. Kurt, “ Orada insanlar iki yıldır okulsuz ve camisiz oturuyorsa bunun hesabını iktidar partisi vermeli. 5 yıldır niçin yapılmadı bu okul? İş üreten biziz. Yerel yönetimler. Bunun önündeki engelleri kaldırsınlar, ben okul da yaparım, camiyi de. Hiç sorun değil. Ama TOKİ ‘gecekondu önleme projesi’ olarak ilan ettiği alanlarda yapması gereken işleri yapsın” dedi.

YETKİ VERSİNLER BİZ YAPALIM

TOKİ’nin Karapınar, Erenköy, Alanönü ve Huzur’u gecekondu önleme projesi kapsamına aldığını ancak buralarda bir çalışma yürütmediği anlatan Kurt, “Karapınar’da, Erenköy’de, Huzur’da ve Alanönü’nde vatandaş evine çivi çakamıyor. Niye? Gecekondu önleme bölgesi ilan edilmiş. Bütün yetki TOKİ’ye geçmiş. TOKİ’nin keyfi gelecek, ondan sonra burayı yapacak. Vatandaşın evi çürüdü. Vatandaşın evi çöktü, göçtü. Bunlar halkın sorunlarını bilmeyen, oturdukları yerden burayı sadece arsa olarak gören ve oradan nasıl rant elde edebilirimin hesabını yapan bir mantık. Bu mantık doğru bir mantık değil. Bize ya yetkimizi versinler biz yapalım, ya da kendileri yapacaksa yapsın. Erenköy, Huzur, Karapınar ve Alanönü’ndeki vatandaşlarımızın yıllardır işkence çekmesinin anlamı yok” ifadelerini kullandı.

2010’DAN BU YANA BİR BELİRSİZLİK VAR

Söz konusu mahallerdeki dönüşümle ilgili yetkinin TOKİ’de olduğunu anlatan Kurt, “Belediye, TOKİ’nin kendisine havale edeceği işleri yapar. Uzlaşma sürecine girerse uzlaşmaya katılır. Plan proje çalışmaları sırasında, plan proje önerisi götürür. Ama esas karar mekanizması TOKİ. 2 yıldır TOKİ’yi sıkıştırıyoruz. Burada ne yapılacaksa kararını netleştirip, TOKİ’nin bir hamle yapması gerekiyor. TOKİ’nin şuana kadar ki çalışma biçimine ve yaptığı işleri gördüğüm için karşıyım. Yanlış. TOKİ halka parasız konut üretme mantığından vazgeçmiş durumda. Para kazanacaksa TOKİ giriyor. O zaman normal müttehitte girer oraya. TOKİ’nin sosyal bir amacı var. Gecekondu Önleme Kanunun bir sosyal amacı var. Bu kanun bize uzun vadeli kar getirecek. Ne yapacak? Çarpık kentleşmeyi önleyecek. Bunun içinde kamu yetkisini TOKİ kullanıyor. Ama TOKİ, şirket gibi bakıyor bu işe. Kamu yetkisini kullanan bir şirket ve de para kazanamayan bir şirket. Eskişehir’deki iktidar partisi mensuplarının, milletvekillerinin bu konuda daha ciddi ve çözüm üreten adım atması lazım. Yoksa ‘molozu topla’, vatandaşı çağır eylem yap. Bunlar iş değil. Orada biz molozu toplarız yine dökülür. Esas olan, TOKİ’nin orada yapması gereken bir otel vardı. Alış veriş merkezi vardı. Niye yapmadı? Bunlar bitecek ondan sonra rekreasyon alanı olacak. Sonra biz Odunpazarı Belediyesi olarak orayı yapacağız. Siz bunları yapmazsanız, orası boş bir arazi olarak kaldığı sürece Eskişehirli gelir oraya molozunu döker. Orası bir an önce yapılmalı. 2010’dan bu yana bir belirsizlik var. Yıkmışsınız evleri insanlar orada bekliyor. Bir de yapılamayan bölge var. İkinci etap dediğimiz bölge. Orası ne olacak? Bu konuda kafa yorsunlar, sonra konuşunlar” ifadelerini kullandı.

PROJENİN GEÇMİŞİ TOKİ

ve Odunpazarı Belediyesi işbirliğiyle “Karapınar Gecekondu Önleme Projesi’ kapsamında bir protokol imzalanmış, konutların yıkımı gerçekleştirilmişti. Yıkılan konutların yerine yeni konutlarla birlikte sosyal donatılarında kazandırılması hedeflenmişti. İçinde alışveriş merkezleri, 5 yıldızlı bir otel, kültür merkezi, okullar, spor alanları, cami, park, rekreasyon alanları ve otoparkların bulunduğu alana bir de Boğaziçi Köprüsü yapılması planlanıyordu.