Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 79. yılında Eskişehir’de Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası eşliğinde 5 kıtada ülkemizi temsil eden piyanist İdil Biret konseri ile anıldı.

Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi’ndeki Atatürk’ü Anma Konserini, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri Gaye Usluer ve Cemal Okan Yüksel de izledi. Konserin ilk bölümünde Şef Rengin Gökmen yönetimindeki Senfoni Orkestrası, Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çok Sesli Korosu ile ünlü besteci Wolfgang Amadeus Mozart’ın bitiremeden yaşamını yitirdiği‘Regium re minor KV 626’ adlı eserini seslendirdiler. Eserin İntroutis Kyrle, Dies Irae, Offertorium, Sanctus, Agnus Del ve Comunio bölümlerini soprano Görkem Ezgi Yıldırım,  mezzosoprano Nesrin Gönüldağ, bas Erdem Baydar ve tenor Bülent Bezdüz, Şef Rengim Gökmen’in coşkulu yönetimi eşliğinde mükemmel bir performansla tamamladılar. Eskişehirli klasik müzik severler sanatçıları dakikalarca alkışladılar.

Konserin ikinci bölümünde müzik eleştirmenlerinin ‘Olağanüstü hafıza, mükemmel bir teknik ve yorumlama gücü. dünyanın en geniş repertuarlı piyanisti’ olarak nitelendirdikleri İdil Biret, Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası ile Ludwig van Beethoven’ın ‘Korolu Fantezi Op.80 Do Majör adlı eserini seslendirdi. Güçlü tekniği ve müzikalitesiyle 76 yaşındaki harika çocuk, anıtsal piyanist İdil Biret, izleyenleri yine kendine hayran bıraktı.

 Ayakta dakikalarca alkışlanan sanatçıyı sahneye çıkarak kutlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen, İdil Biret’e ‘Teşekkür Plaketi’ verdi. Büyükerşen yaptığı konuşmada her anında Atatürk’ün istediği gibi mükemmel bir gece yaşattıkları için tüm sanatçılara Eskişehirliler adına teşekkür ederek, “Onlar, Mustafa Kemal’in silahsız askerleridir” dedi.

 

      Konserin final bölümünde ise, Senfoni Orkestrası ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çok Sesli Korosu Muammer Sun’un ‘Bozkırın Sesi’ ve ‘Biz Atatürk Gençleriyiz’ adlı eseri ile izleyicilerin coşkuyla eşlik ettiği ’10. Yıl Marşı’nı seslendirdiler. Salonun merdiven boşluklarını bile dolduran Atatürk Sevdalıları, Ulu Önderin gösterdiği hedeflere doğru gitmenin mutluluğunu coşkuyla yaşadılar.