Eskişehir'de İçişleri Bakanlığınca yurt genelinde yaya öncelikli trafik bilincinin yaygınlaştırılması için "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" sloganıyla başlatılan kampanya kapsamında yaya geçitlerinde uygulama yapılarak broşür dağıtıldı.

Eskişehir'de bir alışveriş merkezinin önünde düzenlenen etkinlikte konuşan Vali Özdemir Çakacak, Karayolları Trafik Kanunu'nun 74'üncü maddesinde yapılan değişiklikle, trafikteki can kayıplarının yaklaşık yüzde 23'ünü oluşturan yayalara yönelik devrim niteliğinde bir adım atıldığını söyledi.

Bakanlığın, bu seneyi "Yaya Öncelikli Trafik Yılı" ilan ettiğini hatırlatan Çakacak, "Sürücüler, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara, durarak ilk geçiş hakkını vermek zorundadır." dedi.

Çakacak, alınan tüm tedbirlere ve ulaşım altyapısındaki hızlı gelişmelere rağmen kural ihlalleri, dikkatsizlik, eğitim yetersizliği gibi nedenlerle birçok kaza yaşandığını dile getirdi.

Bu kazaların, can güvenliği ve vücut bütünlüğünü tehlikeye atmasının yanı sıra ülkenin kalkınmasına ayrılacak milyonlarca liranın heba edilmesi nedeniyle öncelikli sorunların başında geldiğini vurgulayan Çakacak, "Şüphe yok ki trafik sorununun çözülmesinde tatmin edici sonuçlar alınabilmesi, yollarımızın kalitesinin daha da artırılmasının yanında, insanlarımızın bilinçlenmesi ve trafik kurallarına uymada gösterecekleri hassasiyet ve dikkatle mümkün olacaktır. Bu açıdan kamu kurumlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın ve vatandaşlarımızın bu konuda sorumluluk duygusuyla yapacağı katkılar büyük önem taşımaktadır." diye konuştu.

Daha sonra kampanyaya ait tanıtım broşürlerini araç sürücülerine dağıtan Vali Çakacak, yayalara saygılı olduğu belirlenen sürücülerin araçlarının ön camına İçişleri Bakanlığı tarafından bastırılan "Yayalara Saygılı" çıkartmasının yapıştırılacağını ifade etti.