DİSK Eskişehir Şubesi’nde gerçekleşen açıklamada Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu süreci anlattı. Benzer süreci 2010 yılında yaşandığını dile getiren Serdaroğlu, “İki yıllık sözleşme talep etmiştik. Uzlaşma sağlanamayıp 3 yıllık sözleşme dayatması oldu. 40 bin işçi, üretimi durdurdu. 3 yıl sonra bunlarda ders çıkarmadıklarını görüyoruz. Yine 3 yıllık sözleşmeyi dayatmaya çalışıyorlar.” dedi.

“Bizler bilimsel verilere dayanarak ve işçilerin talepleri doğrultusunda teklif hazırladık. Hazırladığımız teklife karşılık yapılan müzakereler sırasında 3.2’lik teklifte bulundular. Bu teklifi işçilerle alay etmek olarak değerlendiriyoruz.” diyen Serdaroğlı, “Müzakereler sürerken açıklamaya yapmaları, kendi kırmızı çizgilerinin olduklarını belirtmeleri, süreci zora sokmuştur.” şeklinde konuştu.

Yaşanılan sürecin ardından Tüm Türkiye’de gerçekleşen eylemlerin bugün itibariyle Eskişehir Doruk Fabrikası’nda da başladığını belirten Serdaroğlu, “İşçiler düşük ücretlerle çalıştırılmaya zorlanıyor. Patronlar, hükümetin grev yasaklarından, OHAL sürecinde yaratmaya çalıştıkları yasaklardan cesaret alıyor. Ve işçileri zorluyor. Eğer bu şekilde devam ederse fabrikalar mücadele alanına döner, kaosa girer. Ve bundan kimse yararlı çıkamaz” dedi.

“Bugün on binlerce işçi yürüdü. Yarın daha fazlası yürüyebilir. Önümüzdeki hafta arabulucu süreci başlayacak. Bu süreç yaklaşık bir ay sürecek. Biz bu sürecin sonunda bir sonuç alınacağını düşünmüyoruz. Sonuç alınamadığı takdirde Ocak ayı sonu Şubat ayı başı gibi grev kararı alacağız.” diyen Serdaroğlu, “ Biz işçilerin hak ettikleri ücretleri verildiği takdirde greve gitmeyeceğiz. Grev meraklısı değiliz. Herkesin aklı selim davranmasını, işçilere hak ettiği ücretin verilmesini, fabrikalarda çarkların dönmesini istiyorum” ifadelerini kullandı.

Muhabirimizin sorusu üzerine ara bulucu süreçte eylemliliklerin devam edeceğini belirten Serdaroğlu, “Bu süreçte eylemliliğimiz sürecek. Haftalık olarak gerçekleştirdiğimiz 1 saatlik iş bırakmalarımız olacak. Fabrikalarda ek mesaiye kalınmayacak. İşçiler normal mesai saatlerini tamamlayıp bitirecek. Cuma günleri yürüyüşlerimiz gerçekleşecek.” şeklinde konuşarak sözlerini tamamladı.