Tepebaşı Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından 5-6 Ekim tarihleri arasında, 55 üreticinin 712 adet küçükbaş hayvanı ile gerçekleştirilen Geleneksel 4. Küçükbaş Çoban Festivali sona erdi.

Uluönder Kapalı Pazar Yeri’nde gerçekleştirilen festivalin 2. ve son gününde birçok etkinlik gerçekleştirildi. “Yerli Irklar ve Islahı Forumu” ile başlayan program, çoban köpekleri güzellik yarışması, koyun güzellik yarışması ve yabancı ırkların sergilenmesinin yanı sıra açık artırma ile koç satışı gibi keyifli etkinlikler ile devam etti. Etkinlikte ayrıca gerçekleştirilen çekiliş ile iki vatandaşa damızlık koç armağan edildi.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği festivalde Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, üzerinde adının yazılı olduğu çoban kepeneğini giyerek çobanlar ve akademisyenler ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

“Türkiye’nin et sorunu küçükbaş ile çözülebilir”

Başkan Ataç burada yaptığı konuşmada çobanlara ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerine destek olmaya devam edeceğini ifade ederek, “Geçmiş yıllarda nüfusumuzdan çok küçükbaş hayvanımız vardı, Türkiye kendi karnını doyurabilen 7 ülkeden biriydi. Bugün ise et ya da hayvan da dahil olmak üzere pek çok şeyi ithal eden bir duruma geldik. Bizim bu güzel festivali düzenlememizdeki en büyük amaç da küçükbaş hayvancılığı ön plana çıkarmak. Ülkemizde et çok pahalı. Türkiye’nin et sorunu küçükbaş ile çözülebilir. Eskişehir artık küçükbaşın başkenti olacak. Festivalimiz her sene daha da büyüyecek ve böylelikle herkes Eskişehir’de küçükbaş ile ilgili söylenenleri dikkate alacak” ifadelerini kullandı.

“Çobanlarımız ile birlikte olmaktan çok mutluyum”

Başkan Ataç ayrıca festivale olan ilginin her geçen yıl arttığına dikkat çekti ve “Bu çalışmalarımızın en büyük amaçlarından biri de çobanları desteklemektir. Bugüne kadar hangi şehirde çobanlarımıza yönelik bir faaliyet duydunuz? Herkes arkasını dönmüş, çobanlarımız yalnız bırakılmış durumda. Öte yandan bizim düzenlediğimiz bu festivale ilgi, her geçen yıl artmaya devam ediyor. İlk sene 500 ziyaretçi vardı, geçen sene 8 bin kişiye ulaştık. Çobanlarımızın değerini bilelim, Türkiye’ye sesleniyorum: onlar olmazsa et yiyemeyiz. Çobanlarımız çok kıymetli. Sevgili çobanlarımız ile birlikte olmaktan çok mutluyum, iyi ki varsınız” dedi.

“Ülkenin bel kemiği çobanlardır”

Geleneksel 4. Küçükbaş Çoban Festivali baş çobanı Emre Tınaz ise çobanlar adına yaptığı konuşmada, “Bu ülkenin bel kemiği çobanlardır. Eskişehir de küçükbaşın başkentidir. Ben de küçükbaş üreticisi ve çobanım. Çoban olmaz ise et de olmaz, süt de olmaz. Bugün buraya gelerek festivalimize renk katan tüm çoban ve üretici arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Başkanımız Ahmet Ataç’a da bizden esirgemediği destekleri için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Başkan Ataç, Prof. Dr. İhsan Soysal, Prof. Dr. Alper Yılmaz, Prof. Dr. Mustafa Oğan ve Prof. Dr. Alper Önenç’e, festival süresince üreticilere, çobanlara ve vatandaşlara verdiği bilgilerden dolayı teşekkür ederek plaket takdim etti.

Güzellik yarışmalarında heyecan vardı

Festivalde daha sonra güzellik yarışmalarına geçildi. “Karacabey Merinosu”, “Kıvırcık Koyun”, “Anadolu Merinosu” ve “Keçi” olmak üzere 4 farklı kategoride düzenlenen yarışmaya katılan hayvanlar, sahiplerinin eşliğinde jüri üyesi akademisyenlerin puanlamasına sunuldu.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda Karacabey Merinosu Koç güzellik yarışmasında 1. Rıza Sarı, 2. İbrahim Çelebi, 3. Nevzat Titiz, 4. Pega Hayvancılık ve 5. ise Nejdet Öztürk’ün yetiştirdiği hayvanlar seçildi. Kıvırcık Koyun kategorisinde ise 1. Enes Tınaz, 2. Osman Yavuz, 3. Hasan Söğütönü, 4. Metin Ersoy ve 5. Ali İhsan Sayan, hayvanları ile dereceye girmeyi başardı. Anadolu Merinosu kategorisinde ise 1. Ferdi Akgül, 2. Mustafa Tınaz, 3. Murat Desticioğlu, 4. Kadir Ergürbüz ve 5. Muhammed Ertek dereceye giren üreticiler oldu.        Keçi kategorisinde ise dereceye giren üreticiler ise 1. Deniz Ergürbüz, 2. Şamil Ertok, 3. Sezer Kılıç, 4. Muammer Karadayı ve 5. de Onur Turan oldu.

Yarışmalarda dereceye giren üreticilere çeşitli ödüller, yarışmaya katılan her üreticiye ise madalya takdim edildi.

160 kiloluk koç 6 bin 200 TL’ye satıldı

Geleneksel 4. Küçükbaş Çoban Festivali’nde gerçekleştirilen açık artırma ihale etkinliğinde de heyecanlı anlar yaşandı.

Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinden festivale katılan üretici Ahmet Eser’in, 160 kg ağırlığındaki damızlık koçu, 3 bin TL’lik açılış fiyatı ile satışa sunuldu. Yapılan fiyat artırımlarının ardından koç, 6 bin 200 TL’ye alıcısını buldu. Çifteler Yörük Türkmen Dernek Başkanı Ümit Yaşar Kara, büyük rekabetin yaşandığı ihale neticesinde, koçun yeni sahibi olmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade etti.

Osman Tanju Güler’in sunumu ile gerçekleştirilen festivalde, kimlik numarası ile yapılan çekiliş sonucunda ise iki vatandaş koç sahibi oldu.

Öte yandan 5-6 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilen festivali, Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe, Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, Gaziantep Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkmen, Tepebaşı Belediyesi Meclis üyeleri ve mahalle muhtarlarının yanı sıra 25 bini aşkın vatandaş ziyaret etti.