Avukat Pınar Turhanoğlu Gücüyener, “Yenilikçi, aidiyet duygusu güçlü bir baro için ‘Söz avukatın’ diyoruz” sloganıyla
Eskişehir Barosu Başkanlığına adaylığını açıkladı.

Eskişehir'de bir otelde düzenlediği basın toplantısında adaylığını duyuran Gücüyener'in açıklaması şöyle;

AİHM’in kararlarında sıklıkla yer verdiği üzere, “Adaletin sağlanması yetmez, adaletin sağlandığının toplum tarafından da görülmesi gerekir”. Adalet toplumun en temel ihtiyaçlarından biridir, toplumun bir arada kalmasının da vazgeçilmez şartlarındandır. Bu nedenle mülkün de temeli olarak görülmüştür.

Adalet mekanizmasının en önemli paydaşlarından birisi de avukatlardır. Avukatlık kamusal bir meslektir; milletin adalete olan güveninin sağlanması ve korunması için Avukatlık Mesleğinin problemleri güncel olarak tespit edilmeli ve ivedilikle çözülmelidir. Baroların birincil görevi budur.

Mesleki şartların iyileştirilmesi, mesleğin itibarının korunması baroların en önemli önceliği olmalıdır. Bu düşünce ile Baro Başkanlığına aday oldum.

Baro yönetimi kamusal yararın sağlanmasına adanmış bir ekibin elinde öncelikli olarak mesleki problemlere odaklanılacak bir makamdır.

Biz mesleki dayanışma içinde adaletin sağlanmasında en önemli görevlerden birisini yüklenmiş bir camiayız. Bu görevin kutsallığının bilincinde, problemlerinin de farkında olarak huzurdayım.

 

Önceliğimiz mesleğin yapıcı ve güler yüzlü temsili ve meşru menfaatlerinin savunulmasıdır.

Biz adaletin yılmaz hizmetkârları olmaya devam edeceğiz. Bunu destekleyecek her türlü şartı sağlamak ahdimizdir. Kucaklayıcı, bütünleyici ve her türlü fikre saygılı bir baro başkanı olmayı hedeflemekteyim. “Fikirlerin çatışmasından hakikat güneşi doğar” sözüne canı gönülden inanmaktayım. Sadece danışılan değil, bunun çok daha ötesinde, gıpta ile örnek alınan bir Baro inşa edilmelidir. Bu konularda taviz vermeden Baromuzu hak ettiği yerlere elbirliğiyle taşıyacağımızdan şüphemiz yoktur. Bu sorumluluk kolay bir yük değildir ancak bu kutsal görevin ifası için her türlü fedakârlık ve feragate hazır bir kadro ile huzurlarınızdayız.

Gelişimden, değişimden ve mesleki anlamda kazanımdan yanayız.

Meslek alanını geliştirecek önlemler alacağız. Bu kapsamda sorunlarımızı yerelde çözülebilecek sorunlar, barolar birliği nezdinde çözülebilecek sorunlar ve yasal düzenleme gerektiren sorunlar başlıkları altında projeler üreterek takip edeceğiz.

Yasal Düzenleme gerektiren sorunlarımızı Hukuki Araştırmalar Derneği başkanı olarak da takip etmekte idim.

Avukatlık mesleğine girişte sınav getirilmesi,

avukatlar için yeşil pasaport düzenlemesi,

KDV’nin avukatlar için ilk planda %8’e indirilmesi,

Baro pulu gelirlerinin avukatlara aktarılması,

Şu an noterlerin yaptığı başta vekalet düzenlenmesi olmak üzere bir grup işin avukatlar tarafından yapılmasını TBMM nezdinde takip etmekte, bu başlıkların yeni dönemde yasalaşmasını beklemekteyiz.

Avukat ile çalışma zorunluluğunun ticari alanda faaliyet gösteren tüm şirketlerde istisnasız bir şekilde uygulamaya konulması için gereken yasal düzenlemelerin takibi, CMK ücretlerinin iyileştirilmesi, hazinenin ödediği beraat ücretlerinin zamanında ödenmesi, avukatlarının kamu kurumları nezdinde bilgi edinme yollarının ve kapasitelerinin arttırılması, taşınmaz sorgularının UYAP üzerinden avukatlara açılması talep ve takip edeceğimiz konulardır.

Türkiye Barolar Birliği nezdinde eğitim programlarının sıklaştırılması takip edilecektir.

Şehrimizde meslek mensuplarımıza karşı yapılan haksız rekabet mutlaka önlenecektir. Mesleğimizin çalışma sahasına müdahale edenler, kendisini avukat olarak tanıtan hukuk danışmanlık ofisi, hasar takip danışmanlığı ve benzeri isimler altında yasaya aykırı iş yapanlar ile etkin mücadele içinde olunacaktır.

Baromuz tarafından staj kaidesi adı altında ücret kaldırılacak, alınan ücretler iade edilecektir. Görev belgesi online olarak, aidat şartına bağlanmaksızın ve süratli olarak düzenlenecektir.

Avukatların kendilerinin ve ailelerinin ihtiyaç duydukları durumlarda kurumlarla iletişimlerini süratle sağlayacak baro asistan servisi düzenlenecektir.

Öncelikle sağlık, eğitim, sigorta ve ulaşım alanlarında Eskişehir Barosu avukatları için en uygun fiyatlı, en kapsamlı ve özellikli hizmetin alınacağı protokoller yapılacak Eskişehir Barosu kartı düzenlenecektir.

Avukat ile çalışma zorunluluğu bulunan kuruluşlarının avukat ile yaptıkları sözleşmeler ve ödemelerini düzenli yapıp yapmadıkları takip edilecektir. Özellikle genç meslektaşlarımıza getirilen KDV ödenmesi karşılığı avukat ile anlaşma yapılması gibi önerilerin karşısında net önlemler ile durulacaktır.

Eskişehir Barosu dergisini hak ettiği yerlere getirerek daha geniş kitlere seslenmeyi hedeflemekteyiz.

Dönemimizde yargı etiği, mesleki eğitim ve meslek-içi eğitim önceliklerimiz arasında olacaktır. Yurtdışı staj değişimi ve yüksek lisans protokol anlaşmaları yapılacaktır.

Üniversiteler ve Adalet Bakanlığı ile olan ilişkilerimizi çok daha iyi seviyelere çıkarmak niyetindeyiz.

Tüm meslektaşlarımın ihtiyaç duydukları durumda ilk ulaşacakları kişi olacağım. Hepimizin ortak paydası mesleğimizin gelişimi için çalışmaktır. Seçim sonucunda kazananın Eskişehir Barosu mensubu avukatlar olması temennilerle şu ana kadar adaylıklarını açıklamış Sayın Mustafa ELAGÖZ ve Sayın Özgür Evren KIRDEMİR ve ekiplerine de başarılar diliyoruz.

Yenilikçi, aidiyet duygusu güçlü bir baro için “Söz avukatın” diyoruz…

Kıymetli meslektaşlarımızın, üstatlarımızın görev tevdilerinden onur duyacağız.