Eskişehir Kent Konseyi Çevre Sağlık Çalışma Grubu, 7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası nedeniyle basın açıklaması yaptı. Görme engelli vatandaşlar için çalışmalar yaptıklarını anlatan Çevre Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Selma Güder, ülkemizdeki 7 bin ilacın sadece 30 tanesinin görme engelli vatandaşların alfabesine uygun olduğuna dikkat çekti.

Çevre Sağlık Çalışma Grubu olarak, şehrimizdeki engelli vatandaşların sorunlarına ortak olarak sahip çıkmak ve yaşamlarında kalıcı çözümler üretmek adına çalışmalara başladıklarına anlatan Güder, öncelikle görme engellilerin hastalandıklarında verilen ilacın kullanımında yaşadıkları zorlukları araştırdıklarını söyledi. Ülkemizde eczane raflarında bulunan 7 bin ilacın sadece 30 tanesinin, görme engellilerin Braille Alfabesini bilenlerine uygun olduğunu öğrendiklerini aktaran Güder “Bu alfabeyi bilmeyen ve mevcut 30 ilaç dışındaki ilaçları kullanmak durumunda kalan vatandaşların kendilerince çözümler ürettiklerine şahit olduk. Sağlık Bakanlığı'nın aldığı bir kararla 2018 yılı başından itibaren, Bakanlık kapsamında onaylı ilaçların, kutuları üzerinde Braille alfabesi ile kabartmalı olarak  gerekli bilgilerin bulunması sağlanacaktır. Her ilaç kutusunda Braille Alfabesinin kullanılması gerekmektedir.”dedi.

Bakanlık onaylı ilaçların prospektüslerine ve ilgili bilgilerine internet üzerinden erişilebilirliğin sağlanabilmesi amacıyla çalışmalar yapılmadığını da ifade eden Güder “Konu hakkındaki çalışmaların hızlandırılmasını ve en kısa sürede görme engelli vatandaşlarımızın hizmetine sunulmasını ilgili kurumlardan rica ediyoruz.”diye konuştu.

Ülkemizde 2010 yılında başlayan ve şehrimizde de devam eden plastik kapak toplama kampanyasını da anımsatan Güder  “Bu kampanyaya katılarak, görme engelli vatandaşlarımıza beyaz baston almaları konusunda destek olabilirsiniz.”dedi.