Odunpazarı ilçesinin en büyük mahallesi olan Emek'te, yeni tip korona virüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında bir ev karantina altına alındı.

Emek Mahallesi, Atasoy Sokak'ta bulunan tek katlı bir evde yaşayan Alı Ahmed R'nin Eskişehir Şehir Hastanesi'nde yapılan korona virüs (Covid-19) testi pozitif çıkdı. 

Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, Alı Ahmed R.'nin yaşadığı evde filyasyon çalışması yaptı. Yapılan filyasyon çalışmasında Monovar R., Sahar R., Mokhtar R., Mılad R., ve Jannat R. isimli Afganistan uyruklu kişilerin yaşadığı ve Covid-19 testi pozitif çıkan Alı Ahmed R'ile yakın temas ettikleri tespit edildi.

Odunpazarı Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin başkanlığında toplanan İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, aldığı karar ile evi 14 gün boyunca karantina altına aldı.

Karantina altına alınan evde yaşayan 5 kişinin temel ihtiyaçları Odunpazarı Kaymakamlığı'na bağlı Vefa Sosyal Destek Grubu tarafından karşılanacak.

Covid-19 testi pozitif çıkan Alı Ahmed R'nin ise Eskişehir Şehir Hastanesi'nde tedavi altında olduğu öğrenildi.

FİLYASYON NEDİR?

Filyasyon kelimesi tıpta hastalığın kaynağını bulmak anlamına gelmektedir. Özellikle bulaşıcı hastalıklarda yapılan hastalığın ilk ortaya çıkış nedenini bulmak için yapılan çalışma anlamına gelmektedir.

Filyasyon, herhangi bir bulaşıcı hastalığın hangi sebeplerden ötürü kaynaklandığının tespit edilmesi işlemine verilen isimdir. Başka bir deyişle kaynak arama çalışmasıdır. Bu çalışmalar neticesinde tehlikenin hala devam edip etmediği ve başka insanların risk altında olup olmadığı gibi önemli bilgiler elde edilebilmektedir. Filyasyon çalışmaları bulaşıcı hastalıklar mücadele etmede çok önemlidir.

Bulaşıcı hastalıklarla mücadele kapsamında vakaların bildiriminden sonra hastalık etkenini, kaynağını, bulaşma yolunu saptamak ve korunma ve kontrol önlemlerini almak amacıyla yapılan saha incelemesidir. Bu inceleme sırasında vaka ile teması olanlar da koruma ve kontrol önlemlerine dahil edilir.

Vaka görüldüğünde filyasyon çalışması gerektiriyorsa hastalık geriye doğru taranır. Filyasyon çalışması kapsamında, vakanın kaynağını bulmak ve belirlemek için çalışmalar yapılır. Hasta ve hastayla teması olanlar da dahil koruma altına alınması önlemleri uygulanır.

Bir salgında saha incelemesine başlamadan önce ilk yapılması gereken bu incelemede kimlere ihtiyaç olduğunun saptanmasıdır. Buna salgının niteliğine göre karar verilir.

Bu amaçla oluşturulacak ekibin içinde:

- Bulaşıcı hastalıklar şubesi çalışanları

- Toplum sağlığı merkezi çalışanları

- Çevre sağlığı teknisyeni

- Varsa halk sağlığı uzmanı

- Klinisyen

- Veteriner hekim

- Laboratuvar çalışanı

- Varsa ya da ulaşılabiliyorsa konuyla ilişkili diğer teknik uzmanlar yer alabilir.