Program sonunda sertifika almaya hak kazanan kadınlar için sertifika töreni düzenlendi. Gerçekleştirilen sertifika programından sonra bakıcı ihtiyacı olan vatandaşlar Odunpazarı Belediyesi’nin ilgili birimlerine başvuru yapabilecek. Odunpazarı Belediyesi ise bu başvuruları değerlendirerek, eğitimli bakıcıları yönlendirecek. Sertifika töreninde konuşan Başkan Kazım Kurt, sosyal devletin yapması gereken işleri, Odunpazarı Belediyesi’nin yaptığını vurguladı.

Odunpazarı Belediyesi, kadınlara istihdam sağlamak için Mira Eğitim Kurumları ile birlikte “0-6 Yaş Grubu Çocuk Bakıcılığı ve Etkinlikleri Sertifika Programı” ve “Yaşlı ve Engelli Bakıcılığı Sertifika Programı” düzenledi. Program sonunda sertifika almaya hak kazanan 39 kadın için Odunpazarı Belediyesi Meclis Salonunda sertifika töreni düzenlendi. Sertifika törenine Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt da katıldı.

“SOSYAL DEVLETİN YAPMASI GEREKEN İŞLERİ BİZ YERİNE GETİRİYORUZ”

Sertifika töreninde konuşan Başkan Kazım Kurt, sosyal devletin yapması gereken çalışmaları Odunpazarı Belediyesi’nin gerçekleştirdiğini söyledi. Sosyal demokrat belediyeciliğin gereğini yerine getirdiklerini ifade eden Başkan Kurt, konuşmasında şu sözlere yer verdi:“Sosyal devletin yapması gereken işleri biz yerine getiriyoruz. Bunu da sosyal demokrat belediyeciliğin bir görevi olarak kabul ediyoruz. Hasta ve çocuk bakımı gerçekten zor iş,  herkes bakıcı arıyor ama bulamıyor. Devlet, ne yazık ki yetişmiş eleman sağlayamıyor. Öyle büyük çelişkiler var ki; bir tarafta bakıyorsunuz insanlar sokakta kalmış, diğer tarafta çok büyük paralarla bakımı yapılan insanlar var. Verimli olmayan bir ortam. Onun için biz bakıcılık işinin bir eğitimi olması gerektiğini düşündük. Bu işin birinci etabı yani eğitim aşamasını geçtik, başarılı olduk. Emeğinize sağlık, sertifika da oldu, ancak bu sertifika kendi kendine bir işe yaramaz. Asıl şimdi organize bir çalışma yapmamız lazım. Kadın ve Aile Müdürlüğümüz içinde bu işi organize etmeye çalışalım. Belediye kanalı ile yapılacak başvurularda biz sizleri bilgilendirelim.  Sizlerle iş birliği içinde olalım i biraz daha güvenli bir ortam olsun. Sizin de bu sorumluluk ve bilinçle hareket etmeniz lazım. Biz, gönül rahatlığıyla bize müracaat edenlere çocuk ve yaşlı bakımı yapacak kişiyi bulabiliriz, diyebilmeliyiz. Bu verimlilik sağlanabilirse, bu eğitimlere devam edebiliriz. Ancak bizim bu denemeyi yapmamız lazım. Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinde bu işler çok kolay biçimde yürüyor. Çalışmaktan hiç kimse rahatsız olmamalı. Hasta ve çocuk bakmak bir uzmanlık işi, bundan da kimse yüksünmemeli. Bedelini aldıktan, kendiniz manevi olarak tatmin ettikten sonra bence dünyanın en kutsal işlerinden biri. Onun için Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğümüz bünyesinde sizin dosyalarınızı tutalım, bize müracaat edenleri sizlere yönlendirelim. Bununla ilgili bir ücret skalası saptanabilir. Bir tarife belirlenebilir. O tarife her yerde geçerli olursa, insanlar daha rahat bu işi talep edebilir. Bu işin piyasası da çok dengesiz, buna da belki bir denge getirebiliriz. İyi bir sistem oturtabilirsek Eskişehirlilerin bütün ihtiyaçlarını giderebiliriz. Bu da öyle 40 kişi ile 20 kişi ile olmaz, bence binlerce kişi lazım. Biz binlerce kişiye ekmek kapısı sağlayabilirsek, farklı bir tablo çıkar ortaya. Sigorta işleri ona göre ayarlanır. Eğer bunu düzgün biçimde organize edersek, Eskişehir’in sosyal gelişim statüsü 1 adım daha yukarı çıkmış olur. Bakıcı bulmak zor, bulsanız da işi bilmeyen birini buluyorsunuz, o da işi daha da zorlaştırıyor. Bu nedenle de işi bilen bir uzman yaratalım istedik. İyi ki bu sertifika programına katıldınız. Tebrik ediyor, hayırlı olsun diyorum. Umarım, aile bütçenize de biraz katkı sağlanır.”   

Başkan Kurt’un konuşmasının ardından “0-6 Yaş Grubu Çocuk Bakıcılığı ve Etkinlikleri” ve “Yaşlı ve Engelli Bakıcılığı” Sertifika Programlarında sertifika almaya hak kazanan katılımcılara sertifikalarını takdim etti. 

BAKICI İHTİYACI OLANLAR ODUNPAZARI’NA BAŞVURABİLECEK

Odunpazarı Belediyesi’nin kadınlara istihdam yaratmak için hayata geçirdiği “0-6 Yaş Grubu Çocuk Bakıcılığı ve Etkinlikleri Sertifika Programı” ve “Yaşlı ve Engelli Bakıcılığı Sertifika Programı”nda sertifika almaya hak kazanan kadınlar için iş yönlendirmeleri Odunpazarı Belediyesi tarafından yapılacak. Bakıcı ihtiyacı olan vatandaşların Odunpazarı Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, Halk Masası, Halk Merkezleri ve Odunpazarı Sanat ve Meslek Edindirme Kurslarına (OMEK) başvurması gerekiyor. Odunpazarı Belediyesi’nin ilgili birimlerine talepte bulunan vatandaşlara Odunpazarı Belediyesi en yakın adresteki sertifikalı bakıcıyı yönlendirecek.