Ramazan ayının gelmesi ile beraber akıllarda bir çok soru işareti tekrar çıkmaya başladı. Özellikle Ramazan ayında dikkat edilen ve önem arz eden konularda insanlar araştırma yaparak orucu bozan durumlar nelerdir yahut kan vermek orucu bozar mı gibi soruların cevaplarını aramaya başladı. Ramazan, yılda bir defa geldiği ve herkesin kendine dikkat ettiği bir ay olduğu için insanlar elinden geldiğinde korunmaya, orucu bozan durumlardan kaçmaya özen gösteriyorlar.

Kan Vermek Orucu Bozar mı?

Ramazan ayında en çok merak edilen konulardan biri de kan vermek orucu bozar mı oluyor. Kızılay’ın artık her il ve ilçeye gitmesi ile kan vermek artık kolaylaştı. Hadislerden öğrenilen ve araştırılan kan vermek orucu bozar mı sorusunun cevabı hayır, orucu bozmaz. Lakin dikkat edilmesi gereken konulardan da biridir. Kan verdikten sonra insanın dayanma gücünün azalması, kan şekerinin düşmesi yeme içmeye iteceğinden kendisini iyi hissettiği bir günde kan vermesi en doğrusu olur.

Hz. Peygamber, ihramlı haldeyken ve oruçken kan aldırmıştır(Buharî, "Tıb", 11, "Sayd", 11, "Savm", 22).  Ayrıca Hz.Peygamber, “Üç şey vardır orucu bozmaz. Kan aldırmak, kan vermek, ihtilam olmak.”(Tirmizi, "Savm", 24) demiştir.

Sakız Çiğnemek Orucu Bozar mı?

Ramazan ayının gelmesi ile beraber akıllarda bir soru daha canlanıyor. En uzun günlerde oruç tutulan şu sıralarda, sakız çiğnemek orucu bozar mı sorusu da eksik olmuyor. Ramazan ayında her türlü yeme, içme gibi faaliyetler orucu bozar. Ramazanda sakız çiğnemek, yıllardır sorulan ve uzak durulması gereken bir durumdur.

Duş Almak Orucu Bozar mı?

Ramazanın yaz aylarına denk gelmesi, akıllarda duş almak orucu bozar mı sorusunu canlandırıyor. Ramazanda duş almak orucu bozmaz lakin çok dikkat edilmesi gerekir. Zorunda kalınmadığı müddetçe ramazanda banyo yapmaktan kaçınmak gerekir. Her ne kadar dikkat edilse de farkında olmadan orucun zedelenmesine hatta bozulmasına kadar gidilebilir. İslam, şüpheli olunan her durumdan kaçınmak gerektiğini belirtir bu yüzden oruçluyken duş almaktan da zorunda olunmadığı sürece kaçınmak gerekir.

Kısaca bakmak gerekir ise Ramazan ayında tüm yeme içme gibi faaliyetler orucu bozan durumlardır. Bu yüzden mümkün olduğu kadarınca oruçluyken duş almak gibi durumlardan uzan durulmalı, dikkat edilmelidir.