Son çıkan taşeron yasasının 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 62.(e) kapsamında bulunan Tepebaşı Belediyesi fen işleri ihalesini alan AB Grup Şirketi ile DİSK’e bağlı Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) arasında, Yüksek Hakem Kurulu (YHK) aracılığıyla bağıtlanan sözleşmeyle işçiler pek çok hak kazandı. Sözleşme 15.06.2016 tarihinden başlayıp 31.12.2018 tarihinde son bulacak.

Tepebaşı Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü Zincirlikuyu Şantiyesi’nde düzenlenen toplu imza törenine, Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) Toplu Sözleşme Daire Başkanı Salih Doğrul, Örgütlenme Daire Başkanı Taner Şanlı, Araştırma Daire Başkanı Mehmet Güleryüz, Eğitim Daire Başkanı Mahmut Şengül, Bursa Şube Başkanı Selahattin Atak ve DİSK Bölge Temsilcisi Günay Ayaz ile işçiler katıldı.

Burada bir konuşma yapan Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç imzalanan toplu iş sözleşmesinin herkese hayırlı olmasını temenni ederek, “Bugün önemli bir gün… Daha önce yaptığımız toplu sözleşmeler gibi bugünü de önemsiyorum. 2009’da göreve geldiğimde, personelimizle ilgili çalışma yapacağımızda, ‘Arkadaşlarım bana işçiler için ihale açılacak’ dediğinde inanamadım. Çalışanların emeği bu hale geldi. Yasaların karşısında yapacağımız tek şey sendikalaşmadır. Biz buralardan küçük küçük bu ateşi yakıyoruz. Ben buradayken, yarınla ilgili endişeniz olmasın. Onun için bu hareketin başlaması çok önemli. Bunu, DİSK ile yapmamız çok önemli.  Belediyemizde 1.500’e yakın taşeron arkadaşımız var ve bunların yaklaşık 1.450’si sendikalı oldu. Referandum öncesinde, emeğimize sahip çıkalım diyordum. Demokrasi adına, hukuk adına ‘hayır’ deyin diyordum. Şimdi herkes şapkasını önüne koysun, kıdem tazminatları hakkında bir düşünsün. Ama en azından biz burada dik duruyoruz. Yolumuza emin adımlarla yürüyoruz. Kol kolayız. Biz dik durup birbirimize sahip çıkarsak, hiçbir şey olmaz. Hepinize hayırlı olsun arkadaşlar, bu kervan büyüyerek devam edecek” şeklinde konuştu.

Genel-İş Toplu Sözleşme Daire Başkanı Salih Doğrul ise yaptığı konuşmada zorlu bir süreçten geçildiğini belirterek, “Bu yolda bize düşen mücadele etmektir, örgütlenmektir. Özellikle taşeronluğun yaygınlaştığı bir dönemde mücadelemizi sürdürüyoruz. Sayın Ahmet Ataç’ın yoğun katkılarıyla, emekleriyle bugünlere ulaştık. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum, hayırlı olsun” dedi.

Daha sonra Başkan Ataç ve sendika yetkilileri arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi, işçiler tarafından sevinçle karşılandı.

Söz konusu toplu sözleşme ile kıdem tazminatı 35 güne çıkıyor. Askere giden işçilere askerlik yardımı yapılması, sendika üyesi işçilere bir yıl için 10 günlük ikramiye verilmesi, Ramazan ve Kurban Bayramlarında yardım yapılmasının yanı sıra işçilere her ay verilmek üzere çocuk ve yakacak yardımı, şoför, operatör ve yardımcılarına fiilen çalıştıkları günler için direksiyon pirimi verilmesi gibi kazanımlar da sağlandı.

Öte yandan sözleşme ile yılık ücretli izinler yasal süreleri dışında 2’şer gün artırılırken; öğrenim yardımı, evlenme, doğum ve ölüm yardımları da sözleşmeye girmiş oldu. Toplu iş sözleşmesi ile işçilere, 2017 yılının ilk 6 ayı için %4 ve ikinci 6 ayı için %4 zam imkanı sağlandı. Ayrıca geçmişe dönük olarak 2016 yılının ikinci 6 ayı için de işçilere %1 zam verilmesi, sözleşmede yer alan maddeler arasında.