Son dakika gelen habere göre koronavirüsle mücadelede çok kritik bir dönem başlıyor. 1 Mart Pazartesi günü yapılacak olan kabine toplantısının en önemli konularından biri de koronavirüsle mücadelede normalleşme süreci. Daha önceki toplantı sonrasında duyurulan 'Yerinde karar' dönemi, yarınki kritik toplantıda alınan kararlarla birlikte başlayacak. Türkiye'nin yakından takip edeceği toplantıda yüz yüze eğitime geçiş, sokağa çıkma kısıtlamalarının günü ve saati ile kafe, restoran ve lokanta gibi işletmelerle ilgili kararlar alınması bekleniyor.

Bakan Koca, normalleşme takviminin nasıl uygulanacağı ve illerin risk durumuna göre nasıl sınıflandırılacağı hakkında detayları paylaşmıştı. Buna göre iller vaka sayılarının nüfuslarına oranı doğrultusunda "düşük riskli", "orta riskli", "yüksek riskli" ve "çok yüksek riskli" olarak sınıflandırılacak.

İllerin risk kategorisinin belirlenmesinde, 100 bin nüfusa düşen haftalık vaka sayısının yanı sıra, aşılama, yoğun bakım ve yatak doluluk oranı gibi kriterler de etkili olacak.

-Yüz binde 10'un altında vaka görülen iller "düşük riskli"

-Yüz binde 11-35 arası vaka olan iller "orta riskli"

-Yüz binde 36-100 arası vakası bulunan iller "yüksek riskli"

-Yüz binde 100'ün üstünde vaka seyri görülen iller ise "çok yüksek riskli" olarak belirlenecek.

Her il kendi durumunu görerek tedbirleri değerlendirecek ve o ilde yaşayanların kısıtlamalar hakkında önceden bilgilendirilmesi sağlanacak.

Bakanlığın, 15-21 Şubat tarihleri arasını kapsayan her 100 bin kişideki Kovid-19 vaka sayısı verilerine göre, Türkiye’de vaka sayısına göre 5 il düşük riskli, 25 il orta riskli, 39 il yüksek riskli, 12 il ise çok yüksek riskli kategorisine giriyor. TÜİK verilerine göre de Türkiye nüfusunun 2 milyon 50 bin 985’i düşük risk kategorisine girmesi beklenen illerde, 21 milyon 750 bin 193'ü ise orta risk grubunun içerisinde yer alan illerde yaşıyor.

Buna göre Eskişehir normalleşmeye en yakın iller arasında 888 bin 828 nufüsüyle yüz binde 35.55 oranla orta riskli grupta yer alıyor.