Sivrihisar Zey Köyü Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneği (ZEYDER) kuruluşunun birinci yılında, yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgi verdi.

Dernek Başkanı Mehmet Ali Uz, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi.

"Sivrihisar Zey Köyü Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneğimizin kuruluşunun birinci yılında, yürüttüğümüz faaliyetler hakkında bilgi vermek gelecek vizyonumuzu paylaşmak amacıyla bir araya gelmiş bulunuyoruz.

2020 yılı Ocak ayında kuruluş işlemlerini tamamlayarak   İç İşleri Bakanlığı, Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nce resmiyet kazandırılan derneğimiz  kurulduğu günden  buyana köyümüz , köylümüz ve üyelerimiz için hayırlı işlere imza atmış, vesile olmuş, olmaya da  devam  edecektir.

Derneğimizin profesyonel ve nitelikli hizmet verebilmesi için  şuan içinde bulunduğumuz büro faaliyete geçirilmiş, üye ve köylülerimizin buluşma noktası haline getirilmiştir.

Bugün itibariyle üye sayımız 131 olup her geçen gün üye sayımız  artmaktadır.

Üyelerimizin üye aidatları Denek adına açılan banka hesabında toplanmış gerekli harcamalar buradan yapılmıştır.

Üyelerimiz ve derneğimize üye olmayan  köylülerimize dini ve milli günler, cenazeler , düğünler ve diğer konularda sms ve sosyal medya yoluyla ulaşılmış,  kendileri her konuda haberdar edilmişlerdir.

Deneğimiz ve köyümüzle ilgili konularda bilgi alışverişinde bulunmak için Odunpazarı Belediye Başkanlığı, Sivrihisar Kaymakamlığı, Sivrihisar Belediye Başkanlığı ziyaret edilmiştir.

Köy muhtarlığımız, köyümüzün ileri gelenleri, yaşlılarımızla görüş alışverişi yapmak , ziyaretlerde   bulunmak için sık sık köy ziyareti yapılmıştır.

Eskişehir ve çevresinde faaliyet gösteren işyeri sahibi üyelerimiz ve köylülerimiz ziyaret edilmiş çalışmalarımız hakkında bilgilendirilmişlerdir. Bürokraside görev yapan üye ve köylülerimiz ziyaret edilmiştir. Üyemiz ve köylülerimize ilişkin çalışmalar, etkinlikler kamuoyuna duyurulmuştur.

Hasta ve yaşlılarımız ziyaret edilmiştir, cenazelere katlınmış gerek duyulan  ihtiyaçlar karşılanmıştır.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı , Türk Telekom  Genel Müdürlüğü ve Vodafone Bölge Müdürlüğü ile yazışmalar yapılarak köyümüzde yaşanan gsm çekime çıkıntısı çözülmüştür.

Turizm ve Kültür Bakanlığı  ile yazışmalar  yapılarak köyümüzde mevcut olan Kaya Mezarları ve Frig Kalesi  tescillenmiş ve  tarihi eser envanterinde yerini alması sağlanmış, levha ve yönlendirme açıklamalarının yazılması aşamasına gelinmiştir.

2020 yılı Ramazan Ayı’nda iİhtiyaç sahibi köylülerimize    yine köylülerimiz ve dernek üyelerimizin katkılarıyla yardımlarda bulunulmuştur.  İnşallah  yardımlarımız bu yılda artarak devam edecektir.

Yine üyelerimiz ve köylülerimizin katkılarıyla köyümüzde kullanılmak üzere  tabure kampanyası yapılmış,  Bayan   yemekhanesi ve camimiz için ayrı ayrı taşınabilir ses sistemleri alınmış, köylülerimizin hizmetine sokulmuştur.

Hepimizi üzen bir yangın sonucu kullanılamaz hale gelen okul binamız ile ilgili olarak ilçe Milli eğitim Müdürlüğü ve Milli Emlak Müdürlüğü ile  görüşmeler yapılmış ve söz konusu alanın     Millet bahçesi yapılması için girişimlerde bulunulmuştur.

Köyümüze ait olup 2014 Yılında çıkan Büyükşehir Belediyesi Yasası çerçevesinde Eskişehir Büyükşehir Belediyesine devrolan   arazi vb taşınmazların akıbeti ile ilgili  olarak Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile yazışmalar yapılmış,  söz konusu  taşınmazlar ilgili gerçekleştirilecek projeler hakkında bilgi edinilmiştir.

BEBKA, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı ile iletişime geçilerek Köyümüzün kalınması için yapılabilecek Projeler ile ilgili bilgi alışverişi yapılmış “ Kültür Evimizle “ ile ilgili çalışmalar başlamıştır.

Tüm bu çalışmaların yapılması sırasında fedakarca hizmet veren ZEY-DER Kurucular kuruluna, Dernek Üyelerimize,  Köy Muhtarımıza, Köy  İmam- Hatibimize, Köyümüz , Eskişehir  ve  şehir ve yurt dışında yaşayan  köylülerimize,  Sivrihisar  Kaymakamlığı’na,  Odunpazarı,Tepebaşı ve Sivrihisar Belediye Başkanlıklarıyla diğer kamu kurum ve kuruşlarına teşekkür ederiz."