Harbiye yıllarımda, uygulanmayan ancak tartışmalara konu olan, "disiplinsiz davranışlar için Askeri Ceza Yasında yürürlükte bulunan 'katıksız hapis' cezasının usumu yorduğunu bugün gibi anımsarım. Kişinin yaşam haklarına aykırı olan bu ceza 2000 yılında Askeri Ceza Yasasından kaldırılmıştı. Çok sevinmiş ve rahatlamıştım.
Özellikle son bir yıldır bu akıl dışı cezanın yasalarda olmamasına karşın uygulandığından bilginiz var mı? Çağımızın koşullarına uygun bir ceza olarak onaylayabilir misiniz? Bu yazıyı okuyacakların şaşıracaklarını düşünüyorum.
Askeri Ceza Yasasından söz etmiyorum. Türkiye'nin ekonomik koşullarının yarattığı bir gerçekliğin acısını paylaşmak istiyorum.
Son aylarda gazete ve televizyonlardaki bilgilerden ilköğretim çağındaki çocukların önemli bir bölümünün beslenme çantalarında "ekmek ve su" dışında bir yiyecek bulunmadığı anlaşılmaktadır. Bu bilgi, içinde bulunduğumuz kötü koşulların belki de en tehlikelilerinden birisidir. Çünkü:
- Bu çocuklar çektikleri "katıksız hapis" cezasını unutmayacaklar ve devlete güven duygusundan yoksun kalacaklardır.
- Bağışıklık dizgeleri güçlenmeyecek ve gelecekte çeşitli hastalıklara açık olacaklardır.
-Verimekte(verilmemekte) olan bilgileri ve eğitimi içselleştiremeyecekler ve çağdaşlarıyla eşit koşullarda yaşayamayacaklardır.
- Son yıllarda ülkemizi "mesken tutmuş" suç örgütlerinin istismarlarına açık olabilecekler ve iç güvenlik sorunu olabileceklerdir.
Yazılabilecek çok daha üzücü sonuçları okurlar sıralayabilirler. 2000 yılında yürürlükten kaldırılan "katıksız hapis" cezası gerçekte neden geri geldi? Her alanda "Akıl ve bilim" yolundan sapmış olan yönetim anlayışlarından!
Sorun yalnızca bu cazayı çekmek zorunda kalan çocuklarımızın ve ailelerinin değildir. Sorun tüm ulusundur. Çözüm de bilinmektedir. 2023'ün Nisan'ı mı, Mayıs'ı mı olur bilemem....