Özdilek Kültür Merkezi'nde gerçekleşen toplantıya Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, Prof. Bilgehan Uzuner ve sponsor firma temsilcileri katıldı.

Bu yıl 11.si gerçekleşecek olan sempozyomun geçmiş dönemlerdeki yapılan çalışmalara değinen Ataç, "Pişmiş Toprak Sempozyumu’nu bu sene hepimizin en çok ihtiyaç duyduğu kavramlardan birine, yani adalet’e adadık. Aramızda sponsorlarımız var, destekçilerimiz var, farklı ülkelerden gelen gönüllü arkadaşlarımız var. Böyle bir kalabalığa hitap etmek onur veriyor. Bilgehan Hoca’mın çok büyük emeği var. Her yapılan işte damla damla teri var. Sanatını bilgisini aktardığı sempozyum O’nun için de benim için de çocuğumuz gibi. Artık delikanlı olmaya başladı. Gerçekleştirdiğimiz ilk sempozyumun için bir broşür hazırlamıştık. O broşürün son sayfasında bir çocuğun çamurla masada bir şeyler yaptığı bir fotoğraf var. Orada, ‘Biz başlattık siz yaşatın’ demişiz. O zamanlar 6-7 yaşlarında bir çocuk olsa, şimdi koca bir delikanlı olmuştur. Gerçi sempozyuma 5 yıl ara verildi ama nadasa bırakmak gibi oldu ve daha da canlanıp bugünlere gelmesini sağlandı." şeklinde konuştu.

Gerçekleşecek olan sempozyumun kent kimliğine katkısını anlatan Ataç," Eskişehir 1999’dan sonra Türkiye’de parmakla gösterilen bir şehir oldu. Bayram tatillerinde deniz kenarlarına gidiliyor ama şehre döndüğümüzde rahat bir nefes alıyoruz ve ‘İyi ki bu şehirde yaşıyoruz’ diyoruz. Bu etkinliklerin, şehirlerin yaşayan bir organizma gibi nefes alıp vermesine büyük etkisi var. Eskişehir’in zaten diğer illere göre farkı bu... Şehrin ileri gitmesine, çağdaşlaşmasına büyük katkıları var. Eskişehir halkı bunu özümsedi. Gerçekten sempozyum alanına baktığımda o kadar keyifli ziyaret yapıyorlar ki. Klasik bir söz ama seçkinlerin değil halkın sempozyumu olarak bu günlere geldi. Görevler bugün var yarın yok ama Allah ömür verdiği sürece bunların takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.

Toplantı da söz alan bir diğer isim ise Sanat Danışmanı Prof. Bilgehan Uzuner oldu. Uzuner, "Geçen sene 10.’sunu yaptık ve rüştünü ispat eden bir çalışma yaptık. Alan alan bakarsak belediye - üniversite işbirliği çok önemli. Üniversite için bir bilginin kente aktarılması, belediye için etkinliklerin donanımlı ve kaliteli yapılması. Bunda payımız olmasından gurur duyuyoruz. Burası bambaşka bir sanat eğitimi veriyor diyebiliriz. Öğrenciler için bir şans; usta sanatçılarla çalışıyorlar. Sanatçılar açısından da önemli. Sanatçıların en büyük eserleri buradaki parklarda bulunuyor. 130 eserimiz var ve sanıyorum bu sene 150 rakamına ulaşacağız. Eskişehir’de açık hava müzesi hayalimiz vardı; meğerse bu hayal kendi kendine oluyormuş. Bu etkinlikte halk, çocuklar direkt sanatın mutfağına giriyor. Sanat mutfağını bu kadar kolay açmaz. Sanatçı da eserini bu kadar kolay açmaz. 15 gün yine birlikte olacağız. Bunun bilimsel toplantılarla olan diğer bir ayağı var. Türkiye’nin diğer üniversitelerinden arkadaşlar birikimlerini sunuyorlar. Bu sene Ahmet Başkanımıza, Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği tarafından “Sanata Hizmet Ödülü” verildi. Nitelikli 3’üncü, 4’üncü ödülümüzü aldık. Umarım daha büyüterek bu kenti donatırız. Kent iyi bir giysi, tasarlanmış alan biz de onun mücevher taşlarını koyuyoruz. Başarılı geçmesini diliyorum” şeklinde konuştu.

Toplantı toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. Sempozyumda görev alacak ekibin gençlerden oluşması dikkat çekti.

Sempozyum 8 Eylül'de başlıyor

Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu’nun 11.’si ile birlikte bugüne kadar Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 32 farklı ülkeden sanatçılar sempozyuma katılmış olacak. Şimdiye kadar gerçekleştirilen 10 sempozyuma ise 100 sanatçı katılırken 130 heykel üretildi ve 389 bilimsel sunum yapıldı.

Sempozyumda sanatçılar her yıl olduğu gibi bu yıl da sempozyum alanında tasarladıkları heykel çalışmalarını gerçekleştirirken, diğer yandan pişmiş toprakla ilgili bilimsel sunumlar yapılacak, sergiler açılacak, yarışmalar ve çocuk atölyeleri düzenlenecek ve konserler verilecek. Düzenlenecek 11 ayrı konserde sahne alacak sanatçılar arasında, açılış konserini gerçekleştirecek olan Alpay’ın yanı sıra Buray, Mithat Körler ve kapanış konserinde sahne alacak olan Müzik Kutusu da bulunuyor.