Moderatörlüğünü Prof. Dr. Medine Sivri’nin yaptığı etkinliğe, şair Hidayet Karakuş ve Haydar Ergülen katıldı. Şairler daha önce belediye tarafından sağlanan ve okumaları için çocuklara dağıtılan kitaplarındaki şiirlerden örnekler okuyup, şiir üzerine çocuklarla sohbet etti.

Esentepe Çocuk Sanat Merkezi’nin bahçesinde gerçekleşen etkinlik, zaman zaman çocukların ve ailelerinin katılımıyla keyifli bir ortamda geçti. Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ın da katıldığı etkinlikte şair Hidayet Karakuş ‘Serçenin şiir defteri’, Haydar Ergülen de ‘Uykucu şiirler’ ve ‘Nar’ adlı kitaplarını çocuklar için imzaladı. Etkinliğin sonunda şairler ile çocuklar hatıra fotoğrafı çektirdi.

ODAK ÜLKE FİNLANDİYA ŞİİRİ KONUŞULDU

  1. Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması Çocuk Şiiri etkinliğinin ardından oturumlar ile devam etti. Buluşmanın bu yılki odak ülkesi Finlandiya oldu. Finlandiya’dan gelen şairler, ülkelerindeki şiirin durumu ve şiir hareketleriyle ilgili bilgiler verdi. Riitta Cankoçak’ın yönettiği oturum, ağırlıklı olarak soru - yanıt biçiminde geçti. Cankoçak, Finlandiya şiir tarihi üzerinde durdu ve bu tarihin temel taşları sayılan şairleri anlattı. Riitta Cankoçak, “Bu şairlerden biri de Pentti Saarikoski’dir ki, 50’lerde herkes virgüllerle uğraşıyordu, ben geldiğimde ünlemle uğraşıldı’ sözleri meşhurdur” dedi.

Toplam 20 şairin kurduğu kooperatif olarak da çalışmalarını sürdüren ve 19. Yüzyılda Fin halk hikayelerinden derlenen bir kitaptan adını alan Kalevala Yayınevi’nin genç şairlere olanak tanıdığını söyleyen Olli-Pekka Tennila da, “Bu yayıneviyle, modern şiirde çeşitliliğin azalmasına karşı, marjinal seslerin de var olması için çaba harcıyoruz” dedi.

Raisa E. Marjamaki de içinde yer aldığı ‘Poezya’ hareketinden bahsederek, “Değerli olan çeşitliliktir. Finlandiya şiirini yazılı ve sözlü olarak ele alacak olursak, karşılıklı sahnede şiir okumaları popülerleşmeye başladı. Bu, gençlere ve göçmenlere kendilerini ifade etmede kolaylık sağlıyor. Finlandiya’da tutkulu ve sadık bir azınlık şiir okuyor, ancak geniş kitleler şiir okuyor diyemem” dedi.

Reetta E. Perkkanen de, ‘Poezya’ akımı içinde olmadığını, ancak Kalevala yayınevinin yine de kitabını yayınladığını belirterek, “Bu yayınevleri gençleri heveslendiriyor. Ana akım yayınevleri, her yerde olduğu gibi, ilk kitabını çıkaracak bir şaire ilgi göstermiyor” şeklinde konuştu.

Oturumdan sonra, sanatçılar Aura İrene Kajaniemi ile Heta Kovanen bir ‘kavramsız şiir performansı’ sergiledi.

SİVAS YANGINI SÜRÜYOR!

Cumhuriyet tarihinin en büyük kıyımlarından biri sayılan ve 35 canın hayatını kaybettiği Sivas Katliamı, Tepebaşı Belediyesi’nin düzenlediği 8. Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması’nda konuşuldu. Metin Altıok, Behçet Aysan, Asım Bezirci gibi sanatçıların yaşamını yitirdiği katliamın ‘Cumhuriyet’e, sanatçılara, aydınlara, Alevilere yönelik kanlı ve ateşli bir katliam’ olduğunu söyleyen şair Haydar Ergülen, bu katliamlarla yüzleşilmedikçe yenilerinin olacağını kaydetti.

Sivas katliamından sağ kurtulan şair Hidayet Karakuş da, “Bu ne ilktir, ne de son olacaktır. Ben buna aydınlıkla karanlığın savaşı olarak bakıyorum. Aydınlara karşı egemen güçlerin dini ve ırkçılığı kullanmasının bir sonucudur. Madımak’a durup dururken gelinmedi. Bunların altyapısı gerici merkezlerde hazırlandı” dedi. Katliam gününü ayrıntılarıyla anlatan ve Sivas’ın Atatürk’ün kongreyi toplayıp Cumhuriyet’i kurmaya karar verdiği merkezlerden biri olduğunu hatırlatan Karakuş, “Tarihsel süreç içinde Nazım Hikmet ve Sabahattin Ali’ye yapılanları da biliyoruz” diye konuştu.

Şiir Buluşması’nın Onur konuğu Metin Cengiz de, “Sivas yangını devam ediyor, iktidarda devam ediyor” dedi. Cengiz, “Türkiye laik bir ülke değil, demokratik bir ülke değil. Öyle olsaydı gereken yapılırdı, yapılmadı. Türkiye’nin normalleşmesi lazım. 24 Haziran umarım bir dönüm noktası olur” diye konuştu. Şair Yavuz Özdem de, bunun ‘Bir insanoğlunun bir başka insanoğluna yaptığı’ olarak, uzun yıllar sonra gelecek kuşaklara açıklanamayacak bir durum olduğunu ifade etti.

Oturumdan sonra, Şiir Buluşması’na yurt içinden ve dışından katılan şairler birer şiir seslendirirken, müzisyen Mine Krause ve Dengin Ceyhan da bir konser verdi.