Açılışta konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen, çizgi film ve animasyon konusunda atılımların ilk olarak, rektörlüğü döneminde gerçekleştirildiğini belirterek, “Anadolu Üniversitesi’nin elinde bir müze oluşturacak kadar cihaz ve film arşivi var. BEBKA'nın animasyon sektörüne yaptığı destek çok önemli, bunun yeni projelerle devam ettirilmesi gerekiyor” dedi.                                                                               

Türkiye'de çizgi film ve animasyon sektörünün gelişimine katkı sağlamak amacıyla BEBKA tarafından düzenlenen 3. Anadolu Animasyon ve Dijital İşler Festivali Anemon Otel’de başladı.

İki gün sürecek festivale Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, ESO Başkanı Savaş Özaydemir, ETO Başkanı Metin Güler, BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, yerli ve yabancı animasyon sektöründen isimler ve öğrenciler katıldı.

Türkiye’nin animasyon sektöründeki konumunu daha üst seviyelere çıkartmayı amaçlayan BEBKA’nın gerçekleştirdiği festival açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen, çizgi film ve animasyon konusunda ilk adımları Anadolu Üniversitesi rektörlüğü döneminde attıklarını vurgulayarak, “İmkansızlıklar içinde çizgi filmler hazırladık. Çok pahalı olduğu için kendi stüdyolarımızı, bilgisayarlarımızı Çin’den, Japonya’dan parça alarak, arkadaşlarımız yaptı. Şu anda Anadolu Üniversitesi’nin elinde bir müze oluşturacak kadar cihaz ve film arşivi mevcut. Türkiye daha önce yabancı çizgi filmler satın alıyordu. Biz de yabancıların yaptığı ve çok para kazandıkları benzer çizgi filmleri üretmeliyiz. BEBKA'nın animasyon sektörüne yaptığı destek çok önemli, bunun yeni projelerle devam ettirilmesi gerekiyor” dedi.

Başkan Büyükerşen festivalde VR Sanal Gerçeklik uygulamalarının yapıldığı bölümde,  360 derece surround sinema benzeri görüntüleme deneyi yaşatan gözlüklerle animasyon film izledi. Joe Garth, Sebastian Cosor, Stefan Popescu, Ayşe Ünal ve Evren Erbaşol gibi animasyon sektörünün ünlülerinin söyleşiler yapacağı festivalde, İngiliz sanatçı Mike Winnard Eskişehir konulu canlı çizim gerçekleştiriyor.