Odunpazarı Belediyesi; Ahşap Eserler Müzesi, Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi’nden sonra Odunpazarı Tarihi Bölgeye bir müze daha kazandırdı. Kurşunlu Külliyesi’nde daha önceden  nikah salonu olarak kullanılan alana yapılan Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi’nin açılışına CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, CHP Eskişehir İl Başkanı Sinan Özkar, CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Akın Sallarel, başkan yardımcıları, meclis üyeleri, daire müdürleri, fotoğraf sanatçısı Osman Yaşar Tanaçan, çok sayıda gazeteci, fotomuhabir ve fotoğrafçı ile çok sayıda vatandaş katıldı. 

BAŞKAN KURT: “SADECE BİR MÜZE DEĞİL BİLGİ VE EĞİTİM MERKEZİ OLACAK”

Açılışta konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi’nin, müze olmanın yanı sıra bir bilgi ve eğitim merkezi olacağını kaydetti. Başkan Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Osman Yaşar Tanaçan’ın fotoğraf makineleri ve fotoğraf koleksiyonunun yanı sıra uluslararası alanda fark yaratacak, aynı zamanda bir eğitim-bilgi merkezi yeri olmasını arzu ettiği müze fikrine, Odunpazarı Belediyesi olarak sıcak baktık ve yaklaşık bir sene önce çalışmalarımıza başladık. Osman Yaşar Tanaçan’ın Odunpazarı Belediyesi’ne bağışladığı 372 adet obje için titiz bir çalışma yürüttük. Osmanlı Dönemi’nde Kurşunlu Külliyesi’nin bir parçası olarak kullanılan; 4 yekpare odadan, bir büyük hol alanından

oluşan, tarihi bina nikâh salonu olarak kullanılmış ve şimdi de bizi geçmişe götürerek, fotoğrafçılık tarihine tanıklık edeceğimiz bir müze halini almıştır. İçeriğinde; körüklü makinelerden başlayarak, 16 mmlik kameraların, analog, kompakt (nikon, canon, af, agfa, yashica, braun, kodak, delta gibi markaların) ve polaroid, pocket makinalarla birlikte birçok

özel fotoğraf aparatının kronolojik bir biçimde yer aldığı sergi alanlarının yanı sıra,   müze eğitimleri kapsamında; fotoğrafçılık eğitimlerinin verileceği, Sayın Tanaçan’ın arşivinden yararlanılacağı bir kütüphane ve arşiv odası ile interaktif zaman geçirilecek bir dekor odası bulunmaktadır. Özel olarak yaptırdığımız panolarda süreli olarak açmayı planladığımız fotoğraf sergileri için bir mekân oluşturduk. Kişisel tüm koleksiyonunu Odunpazarı Belediyesi’ne bağışlayan Sayın Tanaçan adını fotoğrafçılık dünyasında unutulmazlar arasına yazdırmıştır. Sizlerin nezdinde kendisine bir kez daha teşekkür ederim.”

TANAÇAN: “FOTOĞRAF BİR TUTKUDUR”

Açılışta konuşma yapan isimlerden biri de Osman Yaşar Tanaçan oldu. Tanaçan, konuşmasında şunları söyledi: “60 yıllık fotoğraf hayatım ile ilgili burada size sadece fotoğrafla ilgili size birkaç cümle söylemek istiyorum. Fotoğraf, geçmişten geleceğe uzanan çok önemli bir köprüdür. Fotoğraf ve fotoğraf emisyonu dünya insanlarının 190 yıldır hayatında. Bu fotoğraf köprüsünden geçen insanların en büyük özelliği şudur; geçmişini bilmeyen insan toplulukları ne gününü yaşar ne de geleceğe yönelik planlarını gerçekleştirebilir. Fotoğraf yaşamlarımızın vazgeçilmezi. İnsanların yaşamında yeri olan, ucu bucağı olmayan, durmaksızın gelişen ve değişen bir ışık, bir sanat. Fotoğraf, bir tutkudur. Fotoğraf, bir meslektir. Bir belgeleme biçimidir. Fotoğraf; sürekli olarak renklerle, görüntülerle düşünme biçimidir. Bu düşünceleri görünür ve alıcı kılmaktır. Fotoğraf, sürekli aramaktır. Fotoğraf, belgelemektir ve belgelenenleri geleceğe bırakmaktadır. Fotoğraf, insanlığı gösterir. Fotoğraf, insanların yaşamlarını değiştirebilir, fotoğraf anı dondurabilir. Ve 10 yılar sonrasının belleğini oluşturur. Fotoğraf görsel düşünmeyi öğretir, düşüncelerin görsel olarak şekillenmesini sağlar. Fotoğraf, bireylerle olduğu gibi evrendeki tüm olaylarla iç içe ve

bir bütün olarak yaşayan sanattır. Fotoğraf sanatı, insanı insan yapar. Fotoğraf ilmi ise insanı

erdeme ulaştırır, paylaşım yetisini geliştirir. Benim fotoğraf hakkındaki bu düşüncelerimi Sayın Belediye Başkanımız da ilk görüşmesinde kabul etti, bu duygularımı anladı. Bu yüzden kendisine sonsuz saygılarımı sunuyorum. Ve çok sevdiğim bir cümleyi sizlere söylemek istiyorum. ‘Fazlaca derdi olmaz yanında kamera taşıyanın. Kendi gölgesi olmaz gölgede yaşayanın.’ İşte fotoğraf sanatı, bu tarihin geçmiş günlerinde kalan o gölgeleri, bu müze sayesinde aydınlatarak, somut bir şekilde görünür hale getirerek, bir üniversite kenti olan Eskişehirimizde gençlerin yollarını aydınlatacağına inanıyorum, bu müzenin. Bu duygularla müzeyi kurmaya karar verdiğimizde Sayın Belediye Başkanımız beni belediye meclis toplantısına davet etti. Orada bana söz verdiler, bu duygularımı anlattım. Ve kabul mü diye sordu kendisi; bütün eller havaya kalktı. O anki sevincimi tarif edemem. O yüzden, Sayın Başkanımızın şahsında Eskişehir Odunpazarı Belediyesi’nin güzide meclis üyelerine çok şükranlarımı arz ediyorum. Ayrıca bu müzenin oluşumunda Sayın Başkanımızın başkanlığında çok büyük düşüncelerle katkılar veren Sayın Belediye Başkan Yardımcımız Figen Engin hanımefendiye de şükranlarımı arz ediyorum. Ayrıca hakikaten gece gündüz çalışarak bu müzenin oluşumunda katkıları bulunan Sayın Kültür Müdürümüz İlker Temel beyefendiye ve benim arşivlerimin içine girerek kızım vicdan ile beraber görselleri hazırlayan hanım kızımız Tuğçe’ye çok teşekkür ediyorum. Bütün çalışanlara da çok teşekkür ediyorum. Bu müze çok güzel şeyler yapacak. Hem Eskişehir’deki insanlara hem de Eskişehir’i ziyarete gelen insanlara bilimsel açıdan, arşiv, tarihi bilgiler açısından daha güzel doneler vererek, onların o aydınlık yılda yürümelerini sağlayacağına inanıyorum. Teşekkür etmem gereken bir konu daha var. 55 yıldır sevgiyle, sabırla her zaman yanımda olan eşim Nefise Hanıma çok teşekkür ediyorum.  Onunla beraber oluşturduğumuz aileme, çocuklarıma, torunlarıma, torun gelinime, gelinime, damatlarıma çok sevgilerimi iletiyorum. Artık bundan sonra söz müzenin ve gelecek için ebediyete kadar devam edeceğine inandığım bu müzenin, sizlerin, siz fotoğraf severlerin, kültür ve sanat düzeyi çok yüksek olan şehrimizin insanlarına kalıyor. Bu vesile ile hepinize şükranlarımı sunuyorum. Sağ olun, var olun.”

KÜTÜPHANEDEN KARANLIK ODAYA FOTOĞRAFLA İLGLİ MERAK EDİLEN HERŞEY YER ALACAK

Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi’nde; Fotoğraf Sanatçısı Osman Yaşar Tanaçan tarafından Odunpazarı Belediyesine bağışlanan fotoğraf makineleri, fotoğraflar, fotoğrafçılıkta kullanılan çeşitli aletler, kitap ve dergilerden oluşan koleksiyon yer alıyor. Yaşanılabilir Bir Odunpazarı fikrinden yola çıkılarak hazırları yapılan Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi’nde; ziyaretçilerin fotoğraf ve fotoğrafçılık hakkında bilgi sahibi olmalarının yanı sıra, fotoğraf meraklılarının aktiviteler yapabilmeleri, sergiler açması, kütüphanesinden faydalanması ve fotoğrafın bir bilim olarak ziyaretçilere aktarılması hedefleniyor. Yaşayan bir müze olması için çalışmalar yapılan Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi’nde; amatör ve profesyonel fotoğrafın sergileri, fotoğrafçılık eğitimleri, workshoplar ve müze içi eğitimler gerçekleştirilecek.

Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi, 4 ayrı salondan oluşuyor. Birinci salon; kütüphane, arşiv ve atölye odası olarak düzenlenirken; ikinci salonda fotoğraf makineleri sergileniyor. Üçüncü salonda da ikinci odanın kronolojik sırasını takiben fotoğraf makineleri sergilenecek. Dördüncü salonda ise ziyaretçilerin Odunpazarı ile ilgili hatıralar kazanacağı tamamen interaktif düşünülmüş bir dekor odası bulunuyor. Bu salon içerisinde aynı zamanda; filmlerin nasıl yıkandığını (tab edildiğini) gösteren bir karanlık oda yer alıyor. Osman Yaşar Tanaçan

Fotoğraf Müzesi’nde ayrıca belirli süre aralıklarıyla; profesyonel ve amatör fotoğraf sergilerinin yapılacağı bir alan oluşturuldu.

Paşa Mahallesi Kemal Zeytinoğlu Caddesi No: 6 (Odunpazarı Kurşunlu Külliyesi) adresindeki

Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi, Pazartesi hariç hafta içi her gün 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.