Alternatif dağıtım ve paylaşım projesi olan İf², 33 şehir 50 farklı noktada “Kadınlar Var, Hayat Var!” temasıyla sinemaseverlerle bir araya geldi. Afyon’dan Batman’a, Tahran’dan Ramallah’a farklı şehirde aynı anda gerçekleşen İf², Eskişehirli sinemaseverlerle Odunpazarı Belediyesi’nin düzenlediği İf Kare Eskişehir ile buluştu. 

Atilla Dorsay’ın “Yeşilçam’dan Bugüne Türk Sineması” adlı söyleşisi ile başlayan İf Kare Eskişehir’de; Ava, Dans Eden Kızlar, Yüzleşme, Jane ve Kötü Kız filmlerinin gösterimi yapıldı. Sinemaseverlerin yoğun ilgi gösterdiği film gösterimlerine festival boyunca yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

“SAYI ARTTIKÇA KALİTE DÜŞTÜ”

İf Kare Eskişehir Sinema Yazarı ve Eleştirmen Fırat Sayıcı’nın “Türkiye’de ve Dünya’da Kısa Film” konulu söyleşisi ile sona erdi. Moderatörlüğünü Sezgin Sönmez’in yaptığı söyleşide kısa filmler masaya yatırıldı.

20 yıl önce kısa film yapmanın çok zor olduğunu belirten Sayıcı, kısa film çekmek için gerekli olan malzemelerin o dönem çok pahalı ve az sayıda olduğunu kaydetti. “Kurgu olanakları çok zordu, ışık ya da ses malzemesi bulamazdınız. Yılda ortalama 50-60 film çekilirdi. Bunların arasından da çok iyi yönetmenler çıktı” diyen Sayıcı, Yeşim Ustaoğlu, Dervis Zaim ve Nuri Bilge Ceylan’ı örnek gösterdi.  Teknolojinin gelişmesi ile kısa film sayısının da arttığını belirten Sayıcı, sayı arttıkça kalitenin düştüğünü vurguladı.