Adını; boyaların kağıt yüzeyinde oluşturduğu buluta benzer şekillerden esinlenerek, Farsça’da bulut anlama gelen ‘ebri’den alan Ebru Sanatı, Odunpazarı’nda farklı bir yöntemle karşımıza çıkıyor. Odunpazarı Belediyesi Eskişehir Sanatları Çarşısı'nda çalışmalarını sürdüren sanatçılar; yaprak üzerine ebru çalışması yapıyor. Sanatçılar, yapraklardan adeta birer sanat eseri yaratıyor. Yaprağın üzerine yapılan Erbu’dan neler yapılmamış ki. Renk renk, desen desen kitap ayraçları, anahtarlıklar, aksesuarlar, tablolar…  Odunpazarı Belediyesi Eskişehir Sanatları Çarşısı'na girdiğinizde sizi adeta bir renk cümbüşü karşılıyor. Boy boy yapraklar üzerine yapılan Ebru, çarşıyı ziyaret eden yerli ve yabancı konuklara muhteşem bir görsel şölen sunuyor.

EBRU YAPRAK ÜZERİNE NASIL YAPILIYOR

Özel fırça ve boyalar ile kitreyle yoğunlaştırılan su üzerine yapılan desenlerin kağıda aktarılması ile meydana gelen süsleme sanatının adıdır ‘Ebru’. Çoğu zaman renklerin suyla dansı, renklerin uyumu ya da renklerin ahengi şeklinde adlandırılan Ebru Sanatı, Odunpazarı Belediyesi Eskişehir Sanatları Çarşısı'nda farklı bir boyut kazanıyor. Çarşı içinde yer alan

Eskişehirli Ebru Sanatçıları klasik yöntemler ve malzemelerle yapılan ebru çalışmalarını bir kenara bırakıp, sanatlarını daha önce toplayıp, kuruttukları yapraklar üzerinde icra ediyor. Önceden toplayıp, kuruttukları yapraklar tekneye kağıt gibi yatıran sanatçılar, ardından da ebrulanan yapraklar kurumaya bırakıyor. Kuruyan yapraklar ise kullanım alanına uygun şekilde korumaya alınıyor. Tablo olacak ebrulu yapraklar çerçevelenirken, aksesuar ya da kitap ayracı olacak ebrulu yapraklar pvc ile kaplanıyor.

Ebru Sanatı’nın yapım aşamaları merak edenlerin de unutulmadığı, Odunpazarı Belediyesi Eskişehir Sanatları Çarşısı'da merak edenlere Klasik Ebru Sanatı da anlatılıyor. Yapraklar üzerine yapılan Ebru Çalışmalarını görmek isteyenler; Tarihi Odunpazarı Bölgesi’nde yer alan Kurşunlu Külliyesi içindeki Odunpazarı Belediyesi El Sanatları Çarşısını ziyaret edebilir. Çarşı içinde yer alan dükkanlardan Ebru Sanatı’nın inceliklerini ve merak edilen noktalarını öğrenebilir; beğendiğiniz tablo, aksesuar ya da kitap ayraçlarını satın alabilirsiniz.