Gizemgül Yavuz – Eskişehir Ajans

ESGİAD’IN İÇİNDE BULUDUĞU SÜREÇTE, KENDİMİZE GÖREV BİLDİK

Seçime girmeye nasıl karar verdiklerini anlatan Beki, “ESGİAD’ın içinde bulunduğu süreç bizi biraz buna zorunlu hale getirdi. Önemli bir yükselişten sonra dernek genel kurulda başkanını değiştirdi. Daha sonra dernek Türkiye’de yaşananlarla paralel olarak kapanma süreci yaşadı. Sonra açıldı. Başkan değişti bu sefer. Bir türlü bir frekans oluşturmadı dernek. Üyelere gidemedi, derdini anlatamadı. İstifalar başladı. Bu noktada yapılması gereken şey biraz daha olağanüstü bir hal yaratıp, taze bir kan gerektiğini düşündük. Bizde bu noktada kendimize görev bildik yola çıktık.” dedi.

Yaşanılan sürecin üyeler tarafından da farkında olduğunu ifade eden Beki, “Bu süreç medyadan da takip edildiği üzere çok olumlu ve faydalı olduğunu herkes konuşuyor. Her şeyden öte önemli bir demokratikleşme süreci yaşanıyor. Tek adaylı seçimlerin ardından ESGİAD, ilk defa iki adaylı bir seçime giriyor. Bu da yönetimsel anlamda heyecan yaratıyor. Üyelerimizde bu durumu olumlu bir şekilde karşılayıp, odaklı bir şekilde süreci takip ediyorlar.” şeklinde konuştu.

HEDEFİMİZ, DERNEĞİN MALİ YAPISINI GÜÇLÜ VE VERİMLİ HALE GETİREBİLMEK

Karşılaşılan eksikliklerden bahseden Beki, bu konulardaki projeleri olduğunu ifade etti. Beki, “Derneğin geldiği bu noktada önemli yol ayrımları bulunmakta. Geçtiğimiz 5-6 yıl şöyle iyi niyetli bir şekilde gözden geçirdiğimiz zaman güzel şeyler yapıldı. Çok büyük etkinlikler gerçekleştirildi. Ancak mali yapısı doğru yönetilmemiş. Doğru bir zemin üzerine kurulmamış. O yüzden şu an en temel ihtiyaç konusu mali denetim. Yapı olarak 1 yıl öncesine kadar 125 bin liraya yakın borcu olan derneğin şu an borcu 60 bin liralara düştü. Bu borcu yönetim kurulu üyeleri olarak bizler ödedik. Şu an hedef derneğin mali yapısını güçlü ve evrimli bir hale getirebilmek. Bunun yanı sıra tabanda üye sayısı çok azalmış. Üyeleri tamamen kucaklayan bir ortam hazırlanması gerekiyor. Bu noktadalar da projelerimizi hazırladık.” dedi.

KATAR’LA NASIL BİR İŞ ORTAMI OLUŞABİLECEĞİ NOKTADA ÇALIŞMA YAPMAK İÇİN ADAYIZ

ESGİAD’ın projelerinden bahseden Beki, “GİAD’lar Türkiye de örgütlü bir yapıdır. Aynı zamanda TÜGİK diye üst çatımız var. Tüm Türkiye’de 62 derneği yöneten bir federasyon. Tabi ki bunlar bizim uluslar arası bazda etkinlik yapabilme gücümüzü arttırıyor. Ama tüm bunların dışında Eskişehir kendini ispatlamış bir şehir. Bu noktada birçok iş adamımız uluslar arası bazda birçok işler yapıyorlar. Örneğin Katar’daki Türk İş Adamları Derneği Başkanı ve Genel sekreteri ile çok sıkı ilişkilerimiz var. Bizim son dönemdeki Katar’a yönelik politikalarımızdan dolayı son dönemde inanılmaz bir havuz oluştu. Nedir bu? Bugün Katar, Suudi Arabistan ve Dubai’ye karşı bir boykot yönetiyor. Daha çok Türk İş adamları ön planda. Birçok alanda da Suudi ve Dubaili insanlar dışlandığı, ülkeden uzaklaştırıldığı için pazarda boşluklar oluşuyor. Yönetime gelsek de gelemesek de o dönemki yönetimin onayı ile Katar’la nasıl bir iş ortamı oluşabileceği noktada çalışma yapmak için adayız.” şeklinde konuştu.

ESKİŞEHİR’E BİR YAZILIM LİSESİ YAPMAK İSTİYORUZ

Oğuz Beki, ESGİAD’ın sosyal sorumluluk projeleri içerisinde de yer alacağını belirtti. Beki, “ESGİAD’ın son 10 yıl içerisinde eksik kaldığı en önemli noktalardan biri budur. Çünkü iş adamları,  yapmış oldukları çalışmaların ve kazançların karşılığında hem topluma karşı hem de bireylere karşı sorumluluklarını yerine getirmek durumundadır. Özellikle bizler Eskişehir’de yaptığımız ticaretle bu noktalara gelen insanlar olarak sorumluluklarımızı yerine getireceğiz. Örneğin Eskişehir’e bir lise yapmayı planlıyoruz. Özellikle belirtmek isterim ki en önemli projelerimizden biri budur. Bir yazılım lisesi yapmak. Ne yazık ki dünya sanayileşme sürecini tamamlayalı çok oldu. Ve Türkiye istesek de istemesek de Sanayi Devrimi’nin çok gerisinde kalmış bir ülke.  Bugün araba yapmak istiyoruz, uçak yapmak istiyoruz, tank yapmak istiyoruz belki ama bunların hepsi önemli bir süreç gerektiriyor. Bizim eksik gördüğümüz alan yazılım sektörü. Çünkü dünyanın yeni keşfettiği bir alan. Bugün araba yapımından uçak yapımına kadar kullanılan esas malzeme yazılımdır. Siz bir araba yapabilirsiniz 10 yıl sonra ama eğer araba sürücüsüz gidemiyorsa o araba değildir. Dünya da da pazarda da karşılığını bulamazsınız. O yüzden biz Eskişehir vizyonu ile yan yana gelebilecek olan bir yazılım lisesi istiyoruz. Peki bunu nasıl yapmayı planlıyoruz? Bugün Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı çok önemli bir çalışma var. Bir pilot bölge üzerinden, tematik lise diye bir çalışmaları var.  Diyorlar ki tek bir konu üzerinde gelişime açık olan bir lise yapısı. Bizde diyoruz ki madem devlet bu yönden bakıyor olaya, ESGİAD olarak talebimizi Eskişehir’de bir yazılım lisesi açılması noktasında oluşturalım. Hem vizyonumuzla hem de şehrin modern yapısı ile yan yana gelebilecek bir yapı oluşturalım. Umarım göreve gelirsek biz Eskişehir halkına şunu göstereceğiz, vizyonlu gençler olarak önemli bir kazanım elde edeceğiz. Bunun yanında sadece Eskişehir bazında bir kazanım olmayacak, uluslararası bazda önemli bir hareket olacak.” İfadelerini kullandı.

Son olarak Beki, sözlerini tamamlarken şunları söyledi: “Bizim için çok önemli bir seçim.  Biz bunu sosyal medya sayesinde tüm Eskişehir’e hissettirdiğimizi düşünüyoruz. Çünkü uzun zamandır Eskişehir’de gerginlikten uzak, projelerin konuşulduğu bir seçim ortamı oluşmamıştı. Olmadığını büyüklerimiz gazete köşelerinde paylaşıyorlar. Bizim istediğimiz seçim sürecinde gerçekleşen halin sandık başında da gerçekleşsin. Bu seçimde ESGİAD’ın geleceğini oyluyoruz: tamam mı devam mı?”