Sağlık Bakanı Fahrettin Koca canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu. Şehir hastaneleri başta olmak üzere Türkiye'deki sağlık yatırımlarından, sağlık çalışanlarına yönelik şiddete karşı alınacak tedbirlere, sigara ile mücadeleye kadar birçok hususta önemli açıklamalar yapan Bakan Koca, "Şehir hastanelerini üniversiteler hastanesi yapmayı planlıyoruz" dedi.

CNN TÜRK’te Hafta Sonu programına katılan Bakan Koca, şunları söyledi:

Şehir hastanelerinin bölgesinden en üst seviyede hizmet vereceğini belirten Koca, "Devlet hastanelerinde 107 bin yatak vardı. Bunların sadece 7 bini nitelikliydi. Hastanelerimizin ömrü ortalama 48 yıldı. Yani depreme dayanıklılık açısından ve hizmet açısından yeterli değildi. Bizim göreve geldiğimiz dönemde bu süre 17 yıla indi. 2023 yılında hastanelerimizin toplam yatak kapasitesi 150 bin olması ve tamamının nitelikli olması hedeflendi. Şehir hastanelerini bir hastane şehri gibi planlıyoruz. Bölgesinden en üst seviyede hizmet verilebilecek şekilde olmasını istiyoruz" dedi.

Şehir hastaneleri üniversiteler hastanesi olacak

Bakan Koca, "Kanun tasarısında çok gündeme gelmedi. Bundan sonraki dönemde birden fazla üniversite ile işbirliği ile birlikte kullanım protokolü yapabiliyor olacak. Birçok markalaşmış ünversitelerimizle işbirliği yapabiliyor olacak. Şehir hastanelerini üniversiteler hastanesi haline getirecek yapıyı kurmuş olacağız. Özellikle üniversitelerle işbirliği içinde çalışılacak ve birlikte kullanım sağlanacak. Şehir hastanelerinde hasta garantisi konusunda yanlış kanılar var. Buradan çok net ifade ediyorum. Şehir hastanelerinde ne Sağlık Bakanlığı ne de Hazine ve Maliye Bakanlığı hiçbir şekilde borç üstlenim anlaşması imzalamamıştır. Şehir hastanelerinde muayene veya poliklinik hizmetlerin de ne de ameliyat doluluk oranında ne yatak doluluk oranında ne hasta sayısında herhangi bir garanti yoktur. Çok net bir şekilde ifade ediyorum. Şehir hastanelerinde arsaların firmalara ücretsiz verildiği iddiaları söz konusu değil. Yapılan sadece şu, üst kullanım hakkı 25 yıl için veriliyor. Mülkiyeti tamamen bizde. Süre sonunda bina ve içerisindekiler dahil herşeyiyle bize devredilecek. Peki olan nedir? Görüntüleme ve labaratuar hizmetlerinde ilk yüzde 70'e yüzde 40'a indirim alıyoruz" diye konuştu.