Özel Gürlife Hospital Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Yaşar Keskin, meme kanserinin her 8 kadından birinde görüldüğünü, erken teşhisin hastalıkla mücadele edebilmenin en önemli unsuru olduğunu belirtti.

Kanser dünya genelinde önemli bir sağlık sorunu olmakla beraber, toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, maddi ve manevi kayıplara yol açmaktadır. Bu nedenle ulusal sağlık politikaları kadar toplumun bilinçlendirilmesi ve kanser farkındalığının artırılması da önemlidir. Erken tanı konduğunda kansere bağlı morbidite ve mortalite oranları düşecek ve sağlık harcamalarında belirgin azalma olacaktır.

GÖRÜLME ORANI YÜZDE 10’LARIN ÜZERİNDE

Meme kanserleri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Toplumumuzda bayanlarda meme kanseri görünme oranı yüzde 10’ların üzerine çıktı. Günümüzde artık her 8 kadından biri hayatı boyunca meme kanseri ile karşı karşıya kalma riski taşıyor.

Meme kanserleri ancak erken tanı konduğunda tedavi edilebilen kanserlerdir. Erken tanı sayesinde meme koruyucu ameliyat seçenekleri ile bu kanserlerden kurtulma şansı arttı.

Bu nedenle Sağlık Bakanlığı erken tanı amacı ile meme kanserleri için toplum tabanlı kanser tarama programı uygulamaktadır.

MEME KANSERLERİ TARAMA PROGRAMI:

- 20 yaş ve üzeri kadınlar ayda 1 kez kendi kendilerini muayene etmelidir.

 -20 yaş ve üzeri kadınlar 2 yılda bir, 40 yaş ve üzeri kadınlar yılda bir doktor muayenesi yaptırmalıdır.

-40-70 yaş arası kadınlar 2 yılda birmamografi çektirmelidirler.

BU BELİRTİLERE DİKKAT EDİN

Meme kanseri meme dokusundaki süt kanallarını oluşturan hücrelerin veya süt yapıcı hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalması ile ortaya çıkar. Süt kanallarından İnvaziv Duktal Karsinom (%80 ), süt bezlerinden İnvaziv Lobuler Karsinom (%20 ) gelişir. Meme kanserlerine neden olan hücrelerin büyümesi ve çoğalması oldukça zaman alır. Bu hücreler çoğaldıktan sonra lenf ve kan yoluyla vücudun diğer organlarına yayılabilirler. Meme kanserlerinde önemli olan kanserin kan ve lenf yoluyla diğer organlara yayılmadan tanısının konmasıdır. Bu aşamada konulan tanı ile tedavi şansı çok yüksektir.

ERKEKLER DE RİSK ALTINDA

Meme kanserleri nadir olarak erkeklerde de görülür. Her 100 kadına karşılık 1 erkekte görülmektedir. Ancak meme kanseri erkeklerde hızlı ve kötü seyreder. Erkeklerde meme kanseleri tedavisi kadınlardakine benzerdir.Meme kanserleri memede veya koltuk altında ele gelen bir kitle, meme ucunda içe çekilme, meme ucunda akıntı veya meme de şişlik- kızarıklık şeklinde belirti verebilirler.

RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Meme kanserlerine yakalanmada bazı risk faktörleri vardır. Bunlar;

-Ailede 1. derece akrabada meme kanseri olması.

-Genetik mutasyona ( BRCA1 ve BRCA2 )  sahip kişiler.

-Meme dokusu yoğun olan kadınlar.

-Alkol , sigara ve hazır gıda fazla tüketen kadınlar.  

-Obez ve beyaz tenli kadınlar.

 -Erken yaşta adet görmeye başlayan, geç menopoza giren ve emzirmemiş kadınlar.

ERKEN TANI HAYAT KURTARIR

Meme kanserinin tedavisi hastalığın hangi evrede olduğuna bağlı olarak değişir. Meme kanserinde hastaya ve hastalığın evresine göre değişmek kaydıyla cerrahi tedavi, kemoterapi, radyoterapi ,hormonoterapi ve akıllı tedaviler (HER2 antikor tedavisi ) uygulanmaktadır.Meme kanseri cerrahi tedavisinde öncelik memenin korunmasına yönelik tedavi ve uygulamalardır. Son olarak Meme Kanseri tedavisi ancak erken tanı ile mümkündür. Erken tanı sayesinde ve meme koruyucu ameliyat seçenekleri ile bu kanserlerden kurtulma şansı arttı. Lütfen düzenli meme muayenesi ve kontolü yaptırmayı unutmayınız.