Prof. Dr. Nilgün Işıksalan Özbülbül’ün açıklaması şöyle: “Kardiyak MRG kalp fonksiyonlarını, kalp kapak hastalıklarını, kalp kası ve kalp zarı hastalıklarını değerlendirmede kullanılan ve doğru tedavi planlamasını sağlayan bir görüntüleme yöntemidir. Kardiyak MRG büyük mıknatıslar sayesinde elde edilen güçlü manyetik alan içerisinde radyo dalgaları kullanılarak, sağlam ile hasta doku arasındaki farklılıkların saptanabildiği, radyasyon içermeyen, kalbi her açıdan görüntüleyebilen ileri görüntüleme yöntemidir.

Hastanın klinik tanısına bağlı olarak damar içi kontrast madde kullanılarak veya kullanılmadan gerçekleştirilebilir. Kardiyak MRG doğuştan kalp rahatsızlıklarını, kalp ve büyük damarlar ile ilgili hastalıkları, kalp kası (miyokard) ve kalp zarı (perikard) hastalıklarını görüntülemede kullanılmaktadır. Bunlara ek olarak kalp içi kitlelerin tanısında, kalp krizi sonrasında canlı ile ölü kalp kası ayrımının yapılmasında da oldukça faydalıdır. Kardiyak MRG kalp krizi öncesi ve sonrasında kalbin fonksiyonlarını ayrıntılı değerlendirmeyi de sağlamaktadır. Kardiyak MRG ile Kardiyomiyopati olarak adlandırılan bir dizi kalp kası hastalıklarında tanı koydurucu görüntüler de elde edilmektedir.

Doğuştan veya edinsel kan hastalıkları nedeniyle sürekli kan transfüzyonu yapılan hastalarda, kalpte demir birikimi Kardiyak MRG ile erken dönemde tespit edilerek, kalp yetmezliğine gidişin önlenmesi için tedavi düzenlenmesine katkı sağlanmaktadır. Kardiyak MRG’nin yukarıda belirtilen klinik durumların mevcut olduğu hastalarda, uzman Kardiyolog tarafından değerlendirildikten sonra Hastanemiz Radyoloji Anabilim Dalı’nda, Toraks Radyolojisi Bölümü tarafından gerçekleştirilmekte olduğunu hatırlatır, sağlıklı günler dilerim.”