Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvan Sağlığı Merkezi, hayvanat bahçesindekiler ile yaban hayatındaki hayvanların sağlığı için hizmet veriyor.

Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi bünyesinde faaliyet gösteren Hayvan Sağlığı Merkezi, buradaki 120 tür canlının tedavilerini ve hastalıklardan korunmaları için çeşitli çalışmalar yürütüyor.

Kan sayım cihazından biyokimya cihazına, röntgenden mikroskoba kadar her türlü donanım bulunan merkez, adeta ufak çaplı bir hayvan hastanesi özelliklerini taşıyor.

Merkez, hayvanat bahçesindeki hayvanların yanı sıra doğada yaralı bulunan ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından ulaştırılan hayvanların tedavilerini de üstleniyor.

Bugüne kadar geyikten pelikana, flamingodan yırtıcı kuşlara ve kurt yavrularına kadar birçok hayvan, merkezdeki tedavilerinin ardından doğaya salındı.

- "İlk amacımızı hayvan sağlığını korumak"

Hayvan Sağlığı Merkezi Klinik Sorumlusu veteriner hekim Özkan Tarkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hayvanat Bahçesindeki hayvanların tedavilerine ve hastalıklardan korunmalarına yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Merkezde kan sayım cihazından biyokimya cihazına, röntgenden mikroskoba kadar her türlü donanımın bulunduğunu ifade eden Tarkan, "Ufak çaplı bir hayvan hastanesi özelliklerine sahibiz. Birçok hayvan hastanesinden bulunmayan donanımlarla çalışıyoruz. Kliniğimizde operasyonlar da gerçekleştirebiliriz. Buradaki ilk amacımız hayvan sağlığını korumaktır. Hayvanlarımızın hasta olmamasına yönelik önleyici hizmetler sunuyoruz. Hastalandıklarında da gerekli tedavileri gerçekleştiriyoruz." diye konuştu

- "Yaban hayvanlarını doğaya kazandırmak çabalıyoruz"

Tarkan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerinin merkeze doğada yaralı bulunan hayvanların ulaştırdığını bildirdi.

Bu hayvanların tedavilerini üstlendiklerini de anlatan Tarkan, şöyle konuştu:

"Bölgemizde yaşayan türlerin hemen hemen hepsini burada tedavi ediyoruz. Yaban hayvanlarını doğaya yeniden kazandırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Tedavinin ardından uygun bir habitatta doğaya salımlarını gerçekleştiriyoruz. Doğada yaralanıp gelen çok farklı türde hayvanlar oldu. Geyik, pelikan, flamingo, baykuş, şahin, kartal, kurt yavruları gibi hayvanların tedavilerini yaptık. Doğadan gelen hayvan sayısı çok fazla. Özellikle yavrulama dönemlerinde anneler yavruları kaybediyor ya da çeşitli saldırılar sonunda yaralanabiliyorlar. Bize çok fazla geyik yavrusu geldi. Doğadan gelen çaresiz hayvanlara çare oluyoruz."