Yoğun günlük hayat içerisinde çok değişik sebepler sonucunda yıpranan ayakların bakımı estetik açıdan olduğu kadar sağlık açısından da büyük önem taşıyor. Kış aylarında dar ve kapalı ayakkabılar içerisinde uzun saatler geçirmek zorunda kalan ayaklarda; şekil bozuklukları, nasır, tırnak mantarı, tırnak batması, topuklarda kalınlaşma ve çatlama gibi sağlık sorunları ile karşılaşılabiliyor. Ayaklarda oluşan bu sorunlar medikal ayak bakımı uygulamaları sayesinde çözümlenebildiği gibi düzenli yapılan medikal ayak bakımı uygulamaları sayesinde ortaya çıkmadan önlenmesi de söz konusu olabiliyor.

Medikal ayak bakımı İstanbul ve pek çok ilimizde uygulanmakta olup tırnak batması, mantar, nasır, topuk kalınlaşması gibi ayak sağlığı problemlerinin eğitimli uzmanlar tarafından kullanılan sterilize edilmiş özel aletler ile çözümlenmesini amaçlıyor. Bu işlemi gerçekleştiren uzman olan podolog İstanbul’da birçok farklı kurumlarda hizmet veriyor. Su kullanmadan kuru sistemle uygulanan medikal ayak bakımı işlemlerinde özellikle tırnak batması sorunlarında herhangi bir cerrahi yöntem uygulanmadan tırnağın kendi yatağında uzaması sağlanıyor. Düzenli olarak yapılan bakımlar ile e tırnak doğru yerden kesilerek tırnağın yeniden batması engellenebiliyor. Erkeklerin sıklıkla karşılaştığı ayak sağlığı sorunlarından olan tırnak batması, kişide ciddi ağrılara ve rahatsızlık hissine yol açabiliyor. Hastalar günümüzde cerrahi yönteme başvurmadan önce medikal ayak bakımı uygulamalarından yararlanarak sağlıklarına kavuşma imkanı elde edebiliyorlar. Topuklarda ve tırnaklarda kalınlaşma, nasır gibi problemler yaşayan kişiler medikal ayak bakımı ile bu rahatsızlıklarını çözümleyebildikleri gibi tekrarlanması için de gerekli önlemleri almış oluyorlar.

Podolojik uygulamalar sayesinde hastanın günlük yaşamına ara vermeksizin ağrı durumunun hafifletilmesi ya da ortadan kaldırılması ameliyat dışı tedaviler uygulanmadan gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca podoloji, kronik rahatsızlıkları bulunan hastalarda gelişmesi olası problemlere karşı da koruyucu ve önleyici çalışmaları içeriyor.

Medikal ayak bakımı işlemleri kapsamında; deforme tırnak bakımı, batık tırnak bakımı, mantarlı tırnak bakımı, hamilelik süreci ayak bakımı, diyabetik ayak bakımı gibi pek çok işlem uygulanıyor. Bunun yanı sıra jel sistem uygulamaları, ortez uygulamaları, nasır bakımı ve çatlak topuk bakımı uygulamaları da medikal ayak bakımı uygulamaları içerisinde eyer alıyor. Günümüzde pek çok kişi pedikür ile medikal ayak bakımı uygulamalarını karıştırmakla birlikte aslında ikisi pek çok noktada birbirlerinden farklılık gösteriyorlar. Daha profesyonel bir uygulama olan medikal ayak bakımında ayaklar suda bekletilmiyor, ponzalama işlemi yapılmıyor, tırnaklar ve tırnak etleri kesilmiyor. Ayrıca medikal ayak bakımı uygulamalarında pedikür işleminde kullanılmakta olan keskin aletler kullanılmıyor. Ayak altında bulunan ölü dokular temizlenerek deri kalınlaşmasının önüne geçiliyor. Bu sayede ayakta oluşabilecek olan pek çok rahatsızlığın da önüne geçilmiş oluyor.

Refleksoloji Masajının Popülerliği Artıyor

Temelde diğer masaj uygulamaları ile benzerlikler gösteren refleksoloji masajında dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunuyor. Öncelikle refleksoloji masajlarının, refleksoloji merkezlerinde ve ilgili kliniklerde bu konuda eğitim almış refleksoloji uzmanları tarafından yapılması gerekiyor. Masaj esnasında uygulamanın yapılacağı doğru refleks noktalarının belirlenmesi de önemli noktaların başında geliyor. Ellerde, ayaklarda ve kulaklarda bulunan sinir uçlarının farklı organlarla ve sistemlerle bağlantıları bulunuyor. Özellikle spesifik rahatsızlıkların tedavisine destek olma amacıyla uygulanacak olan refleksoloji masajlarının etkili olabilmesi için ilgili organların refleks noktalarına baskı uygulanması gerekiyor. Bu nedenle, doğru sinir noktalarının belirlenmiş olması aslında refleksoloji uygulamalarının da temelini oluşturuyor.

Refleksoloji masajı hastanın yaşının, genel sağlık durumunun ve hastalığın türünün değerlendirilmesinin ardından bu uygulama için özel olarak tasarlanmış koltuklarda gerçekleştiriliyor. Çoğunlukla ayak üzerinde yapılan refleksoloji uygulamalarına ayakların tamamen ovalanması ve ısıtılmasıyla başlanıyor. Bu başlangıç aşamasında refleksoloji uzmanları ayakların yapısıyla ve rahatsızlıklarla ilgili değerlendirmelerde de bulunabiliyorlar. Ayakların refleks noktalarının belirlenmesinin ardından ellerin ve parmakların kullanıldığı farklı tekniklerle bu noktalara basınç uygulanıyor. Bu uygulama aynı zamanda ahşap çubuklar kullanılarak da yapılabiliyor. Refleksoloji masajı; hastalığın türü, hastanın sağlık durumu ve masaj uygulanan bölge gibi değişkenlere bağlı olarak 10 ile 45 dakika arasında sürebiliyor.

Refleksoloji masajı İstanbul içinde pek çok yerde uygulanmakta olup pek çok yararı olduğu biliniyor. Refleksoloji masajının; anksiyetenin, stresin, ağrı ve acı hissinin azaltılmasına son derece yardımcı olduğu biliniyor. Endorfin üretiminin artmasını buna bağlı olarak da vücudun rahatlamasını sağlıyor. Ruhsal ya da fiziksel nedenlerden kaynaklanan uykusuzluğu ve yorgunluğu azaltıyor. Hem kronik hem de kronik olmayan hastalıklarda uygulanmakta olan tedavileri destekliyor. Kan dolaşımının ve kan basıncının düzenlenmesini sağlıyor. Detoks etkisi yapan lenf dolaşımını hızlandırmasının yanı sıra vücut sağlığı için faydalı olduğu bilinen hormonları artırıyor. Vücudun hastalıklardan korunmasını sağlayan bağışıklık sistemini; bunun yanı sıra dolaşım, boşaltım ve sinir sistemlerini uyarıyor. Vücutta bulunan toksinleri, migrenin ve baş ağrılarının şiddetini azaltıyor. Zihinsel fonksiyonları uyaran refleksoloji masajı konsantrasyonun artmasında da rol oynuyor. Eklem hareketliliğini artırması, adet öncesi semptomlarını ve adet sancılarını azaltması da refleksoloji masajının bilinen diğer faydaları arasında sayılabiliyor.